c S

Na mariborske proteste letijo številni odzivi, Kangler si bo vzel premor za razmislek

28.11.2012 07:44 Maribor, 27. novembra (STA) - Dan po protestnem shodu v Mariboru, med katerim je prišlo tudi do nasilja, je mariborski župan Franc Kangler sporočil, da si bo vzel deset dni časa za razmislek kako naprej. Na proteste pa se vrstijo številni odzivi, predvsem glede uporabe represivnih sredstev policije. Te teme se bodo verjetno dotaknili tudi koalicijski partnerji.

Kangler bo tako v teh desetih dneh skušal izmenjati mnenja s čim več ljudmi, po možnosti tudi organizatorji protestov proti njemu, da bi tako umiril situacijo v mestu. Sicer pa obžaluje, da so ti protesti, ki so bili na začetku mirni, prerasli v fizično obračunavanje med protestniki in policijo. "Obžalujem tudi, da so bili nekateri tudi poškodovani, med njimi tudi policisti in novinarji," je danes dejal.

Mirni protesti so prerasli v obmetavanje policistov z baklami, granitnimi kockami, palicami, prometnimi znaki, koši za smeti, kamenjem itd. Policisti pa so odgovorili med drugim s solzivcem, gumijevkami in konjenico.

Tako je bilo po podatkih policije poškodovanih sedem policistov, 14 službenih vozil policije, trije službeni konji pa so utrpeli površinske poškodbe. Direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek je dejal, da so med protesti prijeli 32 ljudi, enega mladoletnika so nato izpustili. Štiri osebe bodo ovadili zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, 27 pa jih bodo obravnavali zaradi različnih prekrškov.

Nekateri poškodovani so morali tudi poiskati pomoč pri zdravniku. Tako so v urgentni službi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor pregledali 22 ljudi, po njihovih podatkih pa naj bi bilo od tega 11 policistov in 11 protestnikov. Dva policista in enega protestnika so obdržali na opazovanju na oddelku za travmatologijo, eden med njimi je bolnišnico že zapustil.

Ob tem se vrstijo polemike, ali je policija prekomerno uporabila prisilna sredstva. Predsednik republike Danilo Türk denimo meni, da so bile demonstracije legitimne in pričakovane, uporaba sile na protestu pa ga skrbi. Tudi predsedniški kandidat Borut Pahor meni, da vsaka pretirana ali nesorazmerna uporaba sile dodatno razvnema strasti in nezadovoljstvo.

Odzvala se je tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik in ocenila, da so protesti "posledica slabega delovanja pravne države in vse večjega ignoriranja demokratičnih standardov". Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič pa je dejal, da ne smemo dopustiti, da morebitna kriminalna dejanja ostanejo neraziskana in nekaznovana, a tudi ne, da v tej državi začne vladati ulica.

V nekaterih zunajparlamentarnih strankah in civilnodružbenih gibanjih pa so obsodili ravnanje policistov ter pozivajo k odstopu notranjega ministra in direktorja policije. Minister Vinko Gorenak je sicer odgovoril, da odstop ministra ne prinese nič, problem pa je nasilje.

Direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek je na novinarski konferenci pojasnil, da je policija prisilna sredstva na protestnem shodu v Mariboru uporabila, ko na noben drug način ni bilo več mogoče zagotoviti javnega reda. Po njegovih podatkih je bilo nasilnih od 500 do 600 protestnikov. Protestnike so opozarjali, naj se razidejo, vendar se niso, temveč so se nekateri temu tudi aktivno upirali, je pojasnil Lorbek. Zato so zbrano množico tako začeli pozivati s pomočjo zvočnikov helikopterja. A tudi to je bilo zaman, zato je operativni štab izdal ukaz o izstrelitvi štirih plinskih granat in petih plinskih nabojev.

Tako generalni direktor policije Stanislav Veniger kot Lorbek sta pojasnila, da se morajo ljudje po zakonu o javnem zbiranju s shoda, tudi neprijavljenega, mirno raziti, če policija odredi razpustitev. Če se ljudje ne razidejo, tudi če le stojijo ob strani in opazujejo dogajanje, pomeni da se upirajo, bodisi pasivno bodisi aktivno, sta razložila, saj so udeleženci shoda dolžni upoštevati navodila policije.

Medtem ko se je del mariborske mestne opozicije zavzel za razpustitev mestnega sveta, ker s tem želijo prevzeti del odgovornosti tudi nase, pa incident v Mariboru dobiva širšo politično sliko. O tej temi bo danes predvidoma razpravljala tudi koalicija, medtem ko se v kabinetu predsednika vlade na to niso odzvali. Se je pa minister za notranje zadeve Vinko Gorenak odzval na današnje pozive k odstopu in dejal, da odstop ministra ne prinese nič, problem pa je nasilje.

Predsednik DZ in stranke DL Gregor Virant pa je med drugim dejal, da so protesti in demonstracije zakonit in legitimen način dajanja sporočil politiki, vendar si Virant želi, da pri tem ne bi prihajalo do izgredov in nasilja. K umiritvi razmer bi s svojim odstopom po Virantovem mnenju bistveno prispeval mariborski župan Franc Kangler.

V opozicijski Pozitivni Sloveniji so dogajanje označili kot "nezaslišano, grozljivo in absolutno nesprejemljivo", nasilje pa so obsodili. Poslanska skupina SD bo predlagala sklic seje odbora DZ za notranjo politiko, ki naj analizira dogajanje v Mariboru, predvsem z namenom, da se kaj takega ne bi nadaljevalo tudi v ostalih krajih. Medtem pa so v mariborskem mestnem odboru SD ocenili, da so bili ponedeljkovi protesti proti Kanglerju mirni in dostojanstveni.