c S

Poslanci sprejeli novelo zakona o varni hrani

22.11.2012 07:49 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Poslanci so danes s 47 glasovi za in 26 glasovi proti sprejeli zakon o novelah določenih zakonov na področju varne hrane, veterinarstva in varstva rastlin, s katerim se združuje štiri organe znotraj kmetijskega ministrstva. Rezultat bo ustanovitev Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin s 1. januarjem 2013.

Poslanci koalicije so v razpravi menili, da je zakon, s katerim se posega v 11 obstoječih zakonov s tega področja, nadgradnja sistema zagotavljanja varne hrane. V opoziciji so po drugi strani opozarjali, da se z njim odgovornost ob morebitnih aferah prelaga na DZ.

Združevanje predvideva reorganizacijo štirih organov znotraj kmetijskega ministrstva - Veterinarske uprave RS, Fitosanitarne uprave RS, direktorata za varno hrano in dela Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je v torek poslancem pojasnil, da bo nova uprava pripravljala predpise s področja varne hrane, upravljala s tveganji za zdravje človeka, živali in rastlin ter izvajala enoten uradni nadzor v verigi varne hrane, vključno s spremljanjem pojavov tveganj. Poudaril je, da gre za organ, ki ima strokovno neodvisnost.

Inštitucija bo imela okoli 400 javnih uslužbencev, ki bodo imeli upravne in inšpekcijske naloge. Oblikovala bo enotno strategijo in pripravljala pravne podlage, izvajala specializirane strokovne naloge, opravljala uradni nadzor in inšpekcijske preglede. Ob tem je po ministrovem prepričanju možna dokaj velika racionalizacija.