c S

DZ sprejel novelo zakona o zavarovalništvu

22.11.2012 07:47 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Dz je soglasno s 76 glasovi podprl novelo zakona o zavarovalništvu, s katero se bo slovenska zakonodaja prilagodila sodbi sodišča EU, da morajo zavarovalnice pri sklepanju zavarovanj moške in ženske obravnavati enako.

Zahtevo sodišča EU, da spol ne sme vplivati na višino premij in zavarovalnin, je treba v slovensko zakonodajo prenesti najpozneje do 21. decembra, je popoldne ob predstavitvi novele zakona povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Dejan Krušec.

Zavarovalnice bodo sicer še naprej lahko obdelovale podatke glede spola za namen oblikovanja rezervacij in interno določanje cen, za določanje cen pozavarovanja, za trženje in oglaševanje ter za oceno tveganja pri življenjskem in zdravstvenem zavarovanju, ne bodo pa smele določiti različne višine premij in drugih dajatev za ženske in moške v individualnih pogodbah.

Poleg tega se z novelo zakona o zavarovalništvu v slovensko zakonodajo bolj celovito prenaša določbe evropske direktive o življenjskem zavarovanju ter vzpostavljajo omejitve za naložbe v izdajatelje, ki so povezane osebe. Medtem ko doslej ni bilo nobene omejitve glede deleža naložb zavarovalnice pri eni ali več med seboj povezanih družbah, pa se zdaj ta delež omejuje na deset odstotkov zavarovalno tehniških rezervacij.