c S

Posvet vodij poslanskih skupin v zvezi z obiskom kriminalistov v DZ

22.11.2012 07:43 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Sejo DZ so prekinili, pred glasovanjem pa bo potekal še posvet vodij poslanskih skupin v zvezi z obiskom kriminalistov v poslanski skupini PS. V zvezi s tem se je že sestal tudi kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta. Kriminalisti so pri šestih poslancih PS preiskovali pristnost podpisov pod zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu.

Preiskovali so podpise Matjaža Zanoškarja, Gašparja Gašparja Mišiča, Romana Jakiča, Mitja Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana. SDS se je po besedah vodje poslancev PS Janija Möderndorferja odločila, da bo "v sklopu svoje moči, z instrumentalizacijo policije, izvajala politični pritisk na opozicijo, ker je dala podpise za referendum".

Vodja poslancev SD Janko Veber je predlagal sklic kolegija predsednika DZ zato, ker se je želel seznaniti s policijsko preiskavo v poslanski skupini PS. Veber se je želel na kolegiju dogovoriti tudi o tem, kako bo danes potekalo nadaljnje delo poslanskih skupin, saj je DZ pred glasovanjem.

Po njegovem mnenju bi sicer morali imeti dogovor, da se preiskave, ki se nanašajo na delo poslancev, predhodno dogovorijo in preiskovalni organi ne bi motili dela DZ. "Če bi šlo za krajo ali neko drugo kriminalno dejanje, lahko nekoga odpeljejo tudi izza govorniškega odra in opravijo svoje delo. Če gre pa za delo poslancev, ki je vezano na podpisovanje zahtev, je možno doseči dogovor med organi države in DZ, kako in kdaj naj se preiskava izvede," je za STA dejal Veber.

Kolegij DZ se je sicer takoj po prekinitvi seje DZ sestal zelo na hitro, takoj za tem pa je Virant prekinitev seje podaljšal do 17. ure. Medtem se bodo na posvetu sestali vodje poslanskih skupin. Tako da je vsebinsko debato pričakovati na tem posvetu.