c S

Dobovšek opozarja, da že samo odkritje kriminalnih združb pomeni njihovo slabitev

21.11.2012 07:37 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede ob današnji sodbi v zadevi Balkanski bojevnik meni, da je glavni cilj, ki je omejevanje kriminalitete, vsekakor dosežen. Za trgovino z drogami je značilno, da je konkurenca med kriminalnimi skupinami velika, in tisti, ki se znajdejo v postopkih, že s tem postanejo bolj ranljivi, pojasnjuje.

Po njegovih besedah je zanje še najmanjša sankcija, da gredo v zapor. Večja sankcija je, če so odrezani od denarja in če skupina s tem svojim neuspehom slabi.

S tem, ko so odkriti, namreč izgubijo zaupanje znotraj same organizacije, oslabljeni so v odnosu do drugih kriminalnih organizacij in tudi poznani organom pregona. Nadaljnje delovanje na tem področju jim je tako oteženo, saj so nanje bolj pozorni tako v Sloveniji kot v drugih državah, je za STA dejal Dobovšek.

"Vsekakor ta skupina slabi in to po drugi strani pomeni tudi nek impulz za druge skupine, da v Sloveniji organi pregona odkrivajo tovrstno kriminaliteto in da bodo tukaj odkriti in bodo morali iskati druge poti ali pa bodo v Sloveniji manj uspešni," je še pojasnil.

Policijski uspehi v odkrivanju preprodajalcev drog po Dobovškovih besedah vplivajo na vedenje kriminalnih združb; ko se ena pot odkrije, se pot za nekaj časa premakne in poteka prek drugih držav ali pa se uporablja druge vrste transporta. Na teritorij odkrite skupine pa poskuša prodreti druga.

Dobovšek je ob tem opozoril, da je to, kar ujame policija, le vrh ledene gore in da je treba delovati na vseh ravneh. Kot je poudaril, bi morale države narediti več, da bi ljudem nudile ugodno življenje, dobro službo, da ne bi posegali po drogah.

Pri trgovini z drogami obstajajo različne poti. Dobovšek je pojasnil, da se heroina še vedno največ pridela v Afganistanu, od koder potuje v Evropo in drugod po svetu, en del tudi po balkanski poti čez Slovenijo.

Pri kokainu se kažejo premiki; potem ko je včasih v Evropo prihajal prek Nizozemske in Belgije, zatem nekaj časa prek Španije in en del v zadnjih letih prek italijanskega škornja, gredo sedaj poti še bolj na vzhod in se priključijo tudi na balkansko pot s heroinom.

Kar pa zadeva sintetične droge, se pridelovalne laboratorije odkriva po celem svetu, saj je trend v skrajšanju teh poti, ki pomenijo transport in ranljivost kriminalnih organizacij. Kot je še dodal Dobovšek, se trendi spreminjajo, trenutno se heroin nadomešča s kokainom, sintetične droge pa so v porastu.