c S

Kljub obsodilni sodbi v zadevi Balkanski bojevnik odpravljeni vsi pripori

21.11.2012 07:40 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je kljub štirim obsodilnim sodbam danes odpravilo vse pripore. Predsednik senata Gorazd Fabjančič je pojasnil, da je sodišče to dolžno storiti, saj tožilstvo v končni besedi podaljšanja pripora ni predlagalo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je poudarila, da je podaljšanje pripora predlagala že ob vložitvi obtožnice.

Sodišče je danes od 17 obtoženih obsodilo štiri obtožene, ki so jih bremenili dokazi iz Italije. Anesa Selmana je obsodilo na deset let zapora, Marka Bubliča na osem, Dejana Zupana na sedem, Sandro Udrih pa na štiri leta zaporne kazni. Selman in Bublič sta bila že od aretacij v priporu, Udrihova pa v hišnem priporu. Prav tako je bil priprt danes oproščeni Miralem Lucević. Danes so tako vsi svobodno odšli s sodišča, brez policijskega spremstva.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je v izjavi za medije po sodbi pojasnila, da je podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodne odločitve predlagala že ob vložitvi obtožbe. Sedaj bodo pogledali, kakšna je vsebina sklepa sodišča, je dejala Žgajnarjeva in se pritožili, če bo potrebno.

Z ljubljanskega okrožnega sodišča so v sporočilu za javnost dodatno pojasnili, da tožilstvo pred izrekom sodbe ni podalo predloga za podaljšanje pripora.

Zakon o kazenskem postopku pa predvideva, da senat pripor vselej odpravi, če tožilec pred izrekom sodbe ni predlagal podaljšanja pripora, če je obtoženi oproščen, če je obsojen samo na denarno kazen ali mu je izrečen sodni opomin oziroma pogojna obsodba. Pripor se odpravi tudi, če je zaradi vštetja pripora obtoženi kazen že prestal ali če je obtožba zavržena.

Skladno s to določbo se je pripor oziroma hišni pripor moralo odpraviti, dodajajo na sodišču, kjer jim razlogi tožilstva, zakaj podaljšanja pripora ni predlagalo, niso znani.