c S

Danes odločitev o primernosti reform za nadaljnjo obravnavo

15.11.2012 07:54 Ljubljana, 15. novembra (STA) - DZ bo danes končal izredno sejo, na kateri se je seznanil s predlogom reform, katerih uveljavitev si vlada želi že z januarjem 2013. Najprej bo dokončal obravnavo predloga novele zakona o davku na dodano vrednost, zatem pa se bo odločil, ali naj paket reformnih zakonov pošlje v nadaljnjo obravnavo.

Poleg novele zakona o davku na dodano vrednost, s katero se zvišuje obdavčitev določenega blaga in storitev, so v paketu reformnih zakonov še predlogi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zakona o delovnih razmerjih, novele zakona o urejanju trga dela, novele zakona o dohodnini ter zakona o davku na finančne storitve.

Čeprav predlogi še niso usklajeni s socialnimi partnerji, glede nekaterih pa ni poenotena niti koalicija, je DZ o njih v pretekli h dveh dneh opravil splošno razpravo. Vlada namreč želi, da bi začeli veljati z začetkom prihodnjega leta, zato je napovedala, da bodo pogajanja potekala vse do njihovega sprejema.

S pokojninsko reformo naj bi zvišali upokojitveno starost in je po besedah ministra za delo Andreja Vizjaka nujna, če želimo zagotoviti redno izplačevanje pokojnin in njihovo dostojno višino. Z reformo trga dela želi vlada delodajalce opogumiti, da bi zaposlovali, trije finančni zakoni pa predvidevajo dodatne prihodke za državno blagajno.