c S

Petrič v posvetovalnem odboru Mednarodnega kazenskega sodišča

15.11.2012 07:52 Haag, 14. novembra (STA) - Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je bil danes v Haagu izvoljen v devetčlanski posvetovalni odbor za nominacije sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), so sporočili z zunanjega ministrstva.

Naloga posvetovalnega odbora je podati strokovno mnenje o kvalifikacijah posameznih nominiranih kandidatov za sodnike (ICC). Cilj je zagotoviti najboljše sodnike za sodišče, pristojno za obravnavo najtežjih hudodelstev, pojasnjujejo na MZZ.

Petrič je bil za člana posvetovalnega odbora izvoljen na 11. zasedanju skupščine pogodbenic Rimskega statuta ICC, ki se ga v Haagu udeležuje državni sekretar na MZZ Božo Cerar. V devetčlanski odbor je bil izbran soglasno izmed 14 kandidatov.

Izbrani so bili tisti kandidati, ki so po ocenah držav pogodbenic najbolje izpolnjevali pogoje kompetentnosti, izkušenj na področju mednarodnega in kazenskega prava, eminentnosti in visokega moralnega karakterja, pojasnjujejo na MZZ.

Ostali izbrani člani prihajajo iz Argentine, Brazilije, Gambije, Japonske, Kanade, Madžarske, Nemčije in Ugande, še dodajajo.

ICC letos obeležuje deset let delovanja in kot izpostavljajo na zunanjem ministrstvu, ga Slovenija ves čas podpira. "Še naprej se bo odločno zavzemala za ohranitev in krepitev pravne celovitosti Rimskega statuta, za samostojnost sodišča ter podpirala njegovo delo za doseganje skupnega cilja, ki je preprečevanje novih hudodelstev in odpravljanje primerov nekaznovanosti najtežjih zločinov," so zapisali v sporočilu za javnost.