c S

Veniger za večjo učinkovitost NPU

13.11.2012 11:44 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Generalni direktor policije Stanislav Veniger opozarja na nujnost večje učinkovitosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Takoj ko bo sprejeta nova policijska zakonodaja, bo izpeljal razpis za imenovanje direktorja NPU, je napovedal v pogovoru za današnji Dnevnik.

Kot generalnega direktorja policije ga ne zanima, kako organizirajo delo na NPU. Zanj je pomembno, da delajo na zahtevnih primerih, zaradi katerih je bil NPU ustanovljen, in da so pri tem hitri ter učinkoviti, je poudaril.

Pri trenutni zakonodaji ga najbolj moti, da se prva ocena dela preiskovalcev na NPU izvede šele po štirih letih. "Glede na to, da so zelo dobro plačani, ni dobro, da so štiri leta nedotakljivi, tudi če delajo slabo," meni.

Glede preklica pooblastila dosedanjemu vodji NPU Robertu Črepinku in postavitve Bruna Blažine na njegovo mesto pravi, da je bil Črepinko v vodstvu sam, veliko v tujini in odsoten. "NPU je velika organizacija in naredil nisem nič drugega, kot da sem okrepil njegovo vodstvo," pravi Veniger.

Zdi se mu bolje, da na tako mesto pride nekdo od zunaj, ki lahko vzpostavi red. "Tisti, ki je že dolgo v sistemu, ga sistem lahko že preveč vsrka, da bi lahko na novo uvajal spremembe," meni.

Pravi, da so za NPU tudi razpisali nova delovna mesta za nove preiskovalce, od katerih si veliko obetajo. Sam od NPU pričakuje, da se bodo lotevali bolj zahtevnih primerov in da bodo delali hitro in učinkovito.

"Če neko preiskavo vodiš leto, dve, tri, lahko ta na koncu zvodeni. Ko bodo na NPU okrepljeni, računam, da bodo delali hitreje kot do sedaj. Vem, da imajo kup odprtih zadev, nekatere - ne vem, zakaj - tudi od leta 2010, in želim si, da se zadeve, ki se že dolgo vlečejo, čim prej končajo," pravi.

Glede plač policistov je dejal, da jim za prihodnje leto primanjkuje med šest in sedem milijonov evrov za plače. "Ena od rešitev je, da zmanjšamo sredstva za pripravljenost in nadure. S tem ne mislim, da nadure ne bodo plačane, ampak da ne bodo že kar vnaprej načrtovane in vštete. Za pripravljenost naj bodo plačani samo operativci, ne pa šefi," meni.

V povezavi z odpravo pripora za najbolj ključne obtožence v zadevi Balkanski bojevnik je dejal, da je bil to "velik šok za vse in veliko razočaranje za policiste, ki so sodelovali pri preiskavi". Predvsem del, ki zadeva izločitev srbskih dokazov, po Venigerjevih besedah odpira tudi pomembno vprašanje nacionalne varnosti.

"Če prikriti preiskovalni ukrepi, ki jih odredijo v Srbiji, pri nas ne veljajo, to pomeni, da se gre nekdo lahko organizirano čezmejno kriminaliteto v Srbiji, pri nas pa mirno diha," je dejal.