c S

Erjavec: Sodba evropskega sodišča ni povezana s tožbami hrvaških bank

12.11.2012 07:52 Ljubljana, 11. novembra (STA) - Sodba evropskega sodišča v Strasbourgu ni pravnomočna, saj se bo Slovenija nanjo pritožila, prav tako pa nima nobene veze s prenesenimi vlogami, zaradi katerih dve hrvaški banki tožita Ljubljansko banko (LB), je za STA dejal zunanji minister Karl Erjavec. Poudaril je, da si Slovenija še naprej prizadeva za rešitev vprašanja LB v okviru nasledstva.

Erjavec se je danes odzval na navedbe hrvaškega finančnega strokovnjaka za LB Zdravka Rogića, ki je za spletno izdajo hrvaškega časnika Jutranji list dejal, da bo Slovenija morala hrvaškim varčevalcem iz proračuna plačati 150 milijonov evrov, če bo nedavna sodba sodišča v Strasbourgu postala pravnomočna.

Erjavec je poudaril, da sodba evropskega sodišča ni pravnomočna, v njej pa je bilo po njegovem mnenju spregledanih veliko dejstev, tudi to, da naj bi vsaka nova država reševala vprašanja svojih varčevalcev na svojem teritoriju. "Slovenija je to naredila in poplačala vse varčevalce, ne glede na to odkod so prihajali. Pogoj je bil samo, da so imeli devizno varčevalno vlogo na banki na teritoriju Slovenije," je poudaril Erjavec.

Podobno je po njegovih besedah storila tudi Hrvaška, vendar pa nekateri varčevalci niso dobili denarja, ker po hrvaških zakonih niso izpolnjevali pogojev državljanstva. Erjavec je ob tem poudaril, da prenesene vloge nimajo nobene veze z omenjeno sodbo evropskega sodišča, saj se tožbe, ki sta jih vložili dve hrvaški banki na podlagi pooblastila hrvaškega finančnega ministrstva, nanašajo na tiste vloge, ki so bile prenesene kot javni dolg na Hrvaškem. "Ti varčevalci so vsi dobili poplačano. Gre za večji del varčevalcev na Hrvaškem," je poudaril Erjavec.

Dodal je, da sicer razume, da želi Rogić izkoristiti omenjeno sodbo v smeri nadaljnjega zamegljevanja položaja, saj je zadeva zelo pravno zapletena in težko razumljiva povprečnemu človeku. Vsekakor pa je sodba evropskega sodišča po njegovih besedah jasno povedala, da je to vprašanje treba rešiti v okviru nasledstva. "Slovenijo so obsodili za to, ker v 20 letih ni prišlo do konkretne rešitve v okviru nasledstva. Poudariti pa je treba, da Slovenija ni tista, ki zavira ta pogajanja v okviru nasledstva, temveč so to druge države nekdanje Jugoslavije," je poudaril Erjavec.

"Mi si želimo v okviru nasledstva to vprašanje rešiti, vendar mora biti volja vseh petih naslednic," je poudaril Erjavec. Ponovil je, da si Slovenija želi, da Hrvaška čim prej pride v EU, vendar pa je pri tem pogoj, da se vprašanje LB glede prenesenih vlog rešuje v okviru nasledstvenih vprašanj.

Dodal je, da še ni prejel odgovora hrvaške kolegice Vesne Pusić na pismo, v katerem je ob svojem soglasju z reševanjem primera poudaril, da je nadaljevanje pogajanj in iskanje dokončne rešitve mogoče, če bo hrvaška vlada umaknila pooblastili v tožbah, vloženih na hrvaških sodiščih.