c S

V javnem sektorju tudi letos rast števila zaposlenih

07.11.2012 13:35 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Medtem ko se v zasebnem sektorju nadaljujejo negativna gibanja na trgu dela, se v javnem sektorju zaposlenost postopno povečuje praktično od začetka leta 2000. Število zaposlenih v javnem sektorju se je povečalo tudi v prvih osmih mesecih letos, in sicer za prek 2000 oseb, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Umarja Boštjan Vasle.

Po podatkih, ki so jih danes predstavili na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), je Slovenija podobno kot večina držav EU v začetnem obdobju krize povečala izdatke sektorja država. Za razliko od večine drugih članic pa v zadnjih dveh letih, ob sicer počasnejšem okrevanju BDP, v Sloveniji ni prišlo do njihovega ponovnega zmanjševanja.

Prilagajanje izdatkov v zadnjih letih precej odstopa od večine držav EU predvsem pri izdatkih za socialna nadomestila, delovanje sektorja države (sredstva za zaposlene in vmesna potrošnja) in kapitalske transferje. V letu 2008 so tako izdatki sektorja država v Sloveniji znašali 44,2 odstotka BDP in so bili pod povprečjem EU (47,1 odstotka). Do leta 2011 se je stanje spremenilo; v Sloveniji so bili s 50,7 odstotka BDP ti izdatki na višji ravni od povprečja EU (49 odstotka).

Na področju javnih storitev se je po Vasletovih besedah število zaposlenih od leta 2008 do konca lanskega leta povečalo za več kot 8000. "Ti trendi pa se nadaljujejo tudi v prvih osmih mesecih letošnjega leta, ko se je zaposlenost v javnih storitvah ponovno povečala za prek 2000 oseb, medtem ko se v vseh ostalih dejavnostih - v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu, tudi v tržnih storitvah - še naprej zmanjševala," je navedel Vasle. Po njegovih besedah je bil skupni padec za skoraj 11.000 oseb.

Vasle je ob tem pojasnil, da tudi v celotnem javnem sektorju trendi niso enaki. V državni upravi je namreč prišlo do obrata v gibanjih zaposlenosti in je bilo njihovo število v prvih letošnjih osmih mesecih v povprečju manjše kot v enakem obdobju lani za več kot 400 oseb. Povečevanje zaposlenih pa se je nadaljevalo v izobraževanju, zdravstvu in socialnem varstvu.

Kot je povzel direktor Umarja, se Slovenija uvršča v skupino tistih članic EU, kje se je zaposlenost v javnem sektorju v času krize, v obdobju 2008-2011, najbolj povečala. Po drugi strani pa so nekatere države v tem obdobju zaposlenost v javnem sektorju zmanjšale, nekatere tudi drastično, za več kot tri odstotke.

Podobno velja za področje plač. V zasebnem sektorju se je rast plač v zadnjih mesecih umirila. "Še vedno beležimo nominalno rast, vendar če upoštevamo še inflacijo, je naša napoved, da se bo rast plač realno znižala tako v letošnjem letu, kot v letu 2013," je napovedal Vasle.

V javnem sektorju pa je zgodba po njegovih besedah nekoliko drugačna. V sektorju država, ožji državni upravi, je letos prišlo do znižanja. Na drugi strani pa so javne družbe, ki pa so v zadnjih letih še naprej povečevale svoje plače. Vasle je pri tem pojasnil, da gre za podjetja, kot so Pošta Slovenije, Elektro Slovenije, Dars, Slovenske železnice in tudi za finančni del javnega sektorja, banke in zavarovalnice.