c S

Sodišče odpravilo pripor Tošiću in še šestim obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik

06.11.2012 15:49 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je danes odpravilo pripor Draganu Tošiću in še štirim obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik, Draganu Beljkašu, Mirzetu Luceviću, Boštjanu Kopčiču in Jakobu Remškarju. Prav tako je odpravilo hišni pripor Đemajliju Manđuki in Robertu Šabiču.

Sodišče je pred tem izločilo del dokazov, ostajajo predvsem še italijanski in urugvajski. Kot je povzela okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, se je razpravljajoči senat odločil, da so bili vsi v Sloveniji in v Srbiji zbrani dokazi v bistvu zbrani protizakonito, s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin.

Na podlagi tega je senat velik del obdolžencev izpustil iz pripora. Ocenjuje torej, da ni podan utemeljen sum, da bi storili kakršno koli kaznivo dejanje, ki se jim očita, je povzela tožilka. Ob tem pa je opozorila, da so bili izločeni dokazi zbrani tudi na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Žgajnarjeva je že napovedala pritožbo zoper odpravo pripora, ki jo morajo podati v treh dneh. Zoper sklep o izločitvi dokazov pa se bodo po njenih besedah lahko pritožili šele s pritožbo zoper sodbo, za katero upa, da bo izrečena nekje do 23. novembra.

Kot je dejala tožilka, je bolj kot razočarana šokirana, ampak takšna je bila odločitev senata in na to imajo možnost pritožbe. "Srbski dokazi so bili za Srbijo očitno dovolj in so bile na njihovi podlagi izrečene pravnomočne obsodilne sodbe. Očitno pa je Slovenija neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo," je dodala tožilka Mateja Gončin.

Ostajajo tako še dokazi, zbrani v Italiji in Urugvaju. Za koga so ti obremenilni, verjetno nakazuje že odločitev, kdo ostaja v priporu in kdo ne. Žgajnarjeva pa je dejala, da je spisek izločenih dokazov zelo dolg, tako da ga morajo najprej pregledati; ostali dokazi pa verjetno najbolj obremenjujejo del nižjih pripadnikov združbe, ki so po navodilu drugih delovali v Italiji.

"Sodišče je odločilo pravilno," je prepričan zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića Luka Zajc. Argumenti obrambe so se izkazali za utemeljene, je dejal. Dodal je, da med vsemi dokazi - tako tistimi, ki ostajajo, kot danes izločenimi - ni nobenega, ki bi obremenjeval Tošića. O tem, ali je zadovoljen, pa bo, kot je pojasnil, lahko govoril, ko bo zadeva zaključena. Kakšna bi lahko bila sodba, ni želel napovedovati.

Tudi drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak je poudaril, da so na nezakonitost dokazov opozarjali že ves čas postopka, in ocenil, da je odločitev sodišča pravilna. Kot je povedal, je Tošić z odločitvijo zadovoljen, postopek pa se nadaljuje.

Direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Jurij Ferme je v izjavi za javnost dejal, da odločitev sodišč na policiji ne komentirajo in jih spoštujejo, jih je pa današnja odločitev presenetila.

Kot je dodal, verjamejo, da so policisti oz. kriminalisti v celotni verigi sodelovanja delali strokovno in zakonito, pod usmeritvami pristojnega državnega tožilca. Vse izvedene ukrepe je usmerjal državni tožilec in v vseh fazah se je preverjala zakonitost, je zagotovil.

Po njegovih besedah gre za enega od korakov, saj sojenje v tej zadevi še ni končano, sodnik pa je prost v presoji dokazov. Ob tem je Ferme opozoril, da so bili tudi v nekaterih drugih primerih odpravljeni pripori, pa so bili kasneje ponovno uvedeni ali pa so bili obtoženi kasneje spoznani za krive.

Podrobnosti primera Ferme ni želel komentirati, saj jih tudi ne pozna. Počakali bodo, da vidijo, kaj so glavni argumenti za takšno odločitev. Policija pa se bo še naprej borila proti organiziranemu kriminalu, kot se je tudi v tem primeru, je še poudaril.

Sojenje v slovenskem delu operacije Balkanski bojevnik se je začelo 10. maja lani. Na zatožno klop je sedlo 17 obtoženih, ki so jih prijeli v obsežni policijski akciji 25. maja 2010. Tožilstvo je obtožnico vložilo 23. novembra 2010, torej pred skoraj dvema letoma, kar pomeni, da se tudi sicer izteka zakonski rok za odpravo pripora obtoženim.

Sedemnajsterica je obtožena proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja, pri čemer naj bi bil Tošić vodja, ostali pa naj bi mu bili podrejeni. Delovali naj bi na mednarodni ravni.