c S

Nekdanjemu ptujskemu tožilcu dobrih 82.000 evrov odškodnine

25.10.2012 09:55 Maribor, 25. oktobra (STA) - Mariborsko okrožno sodišče je v pravdnem postopku, v katerem je nekdanji tožilec Marjan Glavar od države zahteval odškodnino zaradi 28-dnevnega neupravičenega pripora, odločilo, da mu mora ta izplačati 53.400, z obrestmi vred pa 82.662 evrov odškodnine, danes pišeta časnika Delo in Večer. Glavar je zahteval več, a se na sodbo ne bo pritožil.

Nekdanji vodja ptujskega tožilstva Marjan Glavar je tožbo vložil leta 2008, v njej pa je državo krivil za neupravičen pripor, uničeno zdravje in žalitev dobrega imena in časti, za kar je terjal odškodnino v višini 148.000 evrov. Kot je pojasnil že ob vložitvi zahteve, je 28.000 evrov terjal za 28 dni pripora, 70.000 evrov za uničeno zdravje in 50.000 evrov za žalitev dobrega imena in časti.

Zgodba sega več kot 11 let nazaj, ko so 23. januarja 2001 Glavarja priprli zaradi suma jemanja podkupnine, med domnevnimi podkupovalci naj bi bil tudi Josip Lončarič, znan zaradi več postopkov v zvezi z ilegalnimi prevozi tujcev čez mejo. Tožilstvo je aprila leta 2007 dokončno odstopilo od pregona.

Nekdanji prvi mož ptujskih tožilcev in njegov odvetnik sta ves čas postopka trdila, da je bila novica o Glavarjevem prijetju spektakularno predstavljena medijem in da so ga namensko stigmatizirali, pripor pa naj bi bil "sforsiran".

Njegov pravni zastopnik Viktor Osim, ki je po razsodbi za omenjena časnika povedal, da je Glavar glede na finančne razmere v državi z odškodnino zadovoljen, je sicer v pravdi večkrat poudaril, da je bil njegov klient že pred prijetjem ledvični bolnik, po priporu pa sta mu obe ledvici odpovedali, zato naj bi hodil na dializo. Na državnem pravobranilstvu se o tem, ali se bodo na odločitev sodišča pritožili, še niso odločili.