c S

Masleša opozarja Viranta na negativne posledice proračuna na delovanje sodišč

24.10.2012 07:53 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je predsedniku DZ Gregorju Virantu poslal dopis, v katerem ga je opozoril na negativne posledice predloga proračuna na delovanje sodišč ter za doseganje takšnega stanja pravne države, ki bo trden temelj izboljšanja delovanja gospodarstva in celotne države.

Masleša je z dopisom konec septembra s stališči že seznanil predsednika vlade Janeza Janšo. V dopisu DZ, ki je bil posredovan tudi vsem poslanskim skupinam, je ponovno izpostavil, da predlog vrhovnega sodišča temelji na stvarnih ocenah potreb sodstva, ki je že do sedaj poslovalo do skrajnosti gospodarno.

Vsak ostrejši rez v proračunska sredstva bi pomenil občutno in pozneje težko odpravljivo nazadovanje pri doseganju cilja, za katerega je bilo razumljeno, da je v državi soglasno identificiran kot prioriteten - izboljšanje delovanja pravne države, je v pismu zapisal Masleša.

V zadnjih letih so se kazalniki delovanja sodstva bistveno izboljšali, v letošnjem letu pa se je trend še dodatno okrepil, trdi Masleša in dodaja, da je predpogoj za izvajanje zastavljenih ciljev, da imajo sodišča zadostne kadrovske in materialne vire.

V primerjavi z zadnjo oceno realnih potreb v letošnjem letu predlagani proračun pomeni znižanje za 12,05 odstotka, od tega 8,48 odstotka na plačah in 19,79 odstotka na materialnih stroških, je navedel v pismu. Finančni načrt je tako po njegovih trditvah mogoče izpeljati le z velikim krčenjem kadrovskih virov in še večjim varčevanjem pri materialnih stroških.

"Sprejem proračuna, kot ga je predlagala vlada, bi ogrozil doseganje strateških ciljev in bi pomenil tudi nazadovanje z vidika že uveljavljenih dobrih praks upravljanja sodnih zadev, med drugim v smer ponovnega obremenjevanja sodnikov z nesodniškimi opravili," je zapisal v pismu.

Ob tem je navedel, da vrhovno sodišče sicer nima pregleda nad proračuni in porabo drugih proračunskih uporabnikov, vendar je iz poročil medijev mogoče sklepati, da je sodstvo v deprivilegiranem položaju. Tako se nekaterim proračunskim uporabnikom plačna masa sploh ne znižuje ali pa se jim znižujejo stroški za storitve, ki si jih sodišča že dolgo sploh ne morejo privoščiti, opozarja predsednik sodišča.

Opozorili so tudi na vrsto ukrepov, ki jih je za dodatno izboljšanje poslovanja sodišč in nižanje stroškov vladi predlagalo sodstvo že ob začetku leta, a kjer ni prišlo do pomembnejših premikov.