c S

Začenja se obravnava proračunov na odborih DZ

23.10.2012 07:27 Ljubljana, 23. oktobra (STA) - Predlog proračunov za prihodnji dve leti, ki sta ga premier Janez Janša in finančni minister Janez Šušteršič v ponedeljek predstavila poslankam in poslancem, bodo v prihodnjih dneh obravnavali odbori in komisije DZ. Kot prvi se bo proračunskih dokumentov danes lotil odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Premier Janša in finančni minister Šušteršič sta v ponedeljkovi predstavitvi predlogov proračunov za leti 2013 in 2014 na seji DZ med drugim poudarila, da gre za dokumente, ki bodo Sloveniji ponovno omogočili gospodarsko rast in razvoj.

V predlog so vključene nujne kratkoročne prilagoditve, ki bodo Sloveniji omogočile izpolnjevanje zavez v okviru postopka presežnega primanjkljaja, na prvem mestu pa je treba nadaljevati s konsolidacijo javnih financ in dolgoročno zajeziti javnofinančni primanjkljaj, je dejal Janša.

Priznal je, da je med predlaganimi ukrepi nekaj bolečih, zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju pa pojasnil z besedami, da javni sektor namreč doslej krize ni občutil tako drastično kot gospodarstvo.

Razpravo o predstavljenih proračunskih dokumentih bodo na zainteresiranih delovnih telesih opravili do 30. oktobra, kot zadnji pa se bodo do njih 5. novembra opredelili člani odbora DZ za finance in monetarno politiko kot matičnega delovnega telesa. Zatem bo imela vlada pol meseca časa, da na podlagi vloženih dopolnil pripravi dopolnjena predloga proračunov.