c S

Vlada o gospodarskih temah

17.10.2012 14:49 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog reforme trga dela, ki zajema nov zakon o delovnih razmerjih ter novelo zakona o urejanju trga dela. Poglavitni cilj predlaganih sprememb je doseči večjo fleksibilnost na trgu dela ter čim večjo stopnjo zaposlenosti do leta 2020.

Predlog zakona o delovnih razmerjih med drugim poenostavlja postopke pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, uvaja možnost redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela ter zagotavlja večjo zaščito delavcev, ki so zaposleni pri agencijah za zagotavljanje začasnega dela. V času trajanja delovnega razmerja se lahko delavcem naloži tudi opravljanje drugega dela, disciplinski postopki pa se poenostavljajo.

Predlog novele zakona o urejanju trga dela vsebuje ukinitev obvezne prijave prostega delovnega mesta na zavodu za zaposlovanje, znižuje odmerni odstotek denarnega nadomestila za primer brezposelnosti ter prinaša možnost začasnega in občasnega dela brezposelnih, starejših od 50 let in upokojencev.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o deviznem poslovanju, s katero se dopolnjujejo določbe, ki se nanašajo na prenos zasežene gotovine v državni proračun ter na menjalniško poslovanje.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o ukrepih za odpravo posledic določenih zemeljskih plazov večjega obsega iz let 2000 in 2001. Spremembe se nanašajo na podaljšanje veljavnosti zakona do vključno leta 2020 v delu, ki opredeljuje roke za zagotavljanje sredstev državnega proračuna in izvedbo načrtovanih ukrepov. Dodatni stroški za izvedbo ukrepov so ocenjeni v višini 37 milijonov evrov.

Vlada je izdala uredbo o obveznem organiziranju varovanja, po kateri bodo morali varovanje zagotoviti vsi, ki uporabljajo ali hranijo radioaktivne snovi, upravljajo sisteme, ki so bistveni za vzdrževanje ključnih družbenih funkcij, hranijo arhivsko gradivo ali upravljajo javna letališča oz. pristanišča.

Vlada je sprejela uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda, ki med drugim ureja vrste onesnaževanja, za katere se plačuje dajatev, zavezance za plačilo ter način izračuna odmere. Merila za izračun dajatve in določitev zavezancev se glede na veljavno ureditev bistveno ne spreminjajo.

Vlada je sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za ureditev izvennivojskega prehoda Rakek v občini Cerknica ter imenovala delovno skupino, ki bo načrt izgradnje izvennivojskega križanja dveh regionalnih cest z železniško progo pripravila.

Vlada je sprejela sklepa o pripravi državnega prostorskega načrta za razdelilno transformatorsko postajo Dobruška vas v občini Škocjan ter državnega prostorskega načrta za prenosni plinovod TE-TOL-Fužine/Vevče v Ljubljani.

Vlada je potrdila kriterije za določitev kritične infrastrukture državnega pomena v Sloveniji. Gre za sektorje kritične infrastrukture, ki zagotavljajo energetsko podporo, prometne povezave, preskrbo s hrano in pitno vodo, zdravstveno oskrbo, finance, varstvo okolja ter informacijsko in komunikacijsko podporo.

Vlada se je seznanila s poročilom o izvedenih aktivnostih in doseženih rezultatih medvladne slovensko italijanske komisije in ustanavljanju ekonomskega gospodarskega interesnega združenja za izgradnjo železniške povezave Trst-Divača. Z družbo DRI je sklenila skleniti aneks k pogodbi o izvajanju naročila za opravljanje nalog vodenja investicij v javno železniško infrastrukturo, s čimer bo lahko ta vstopala v mednarodna združenja in organizacije, ki so ustanovljene za izvedbo mednarodnih projektov.

Vlada je sklenila DZ predlagati, naj po vetu državnega sveta ob ponovnem glasovanju ponovno podpre zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Vlada je pooblastila državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Aleša Živkoviča, da poda ugovor na predlog poročila računskega sodišča o zadolževanju, načrtovanju in poročanju o javnem dolgu. Ministrstvo je na osnutek revizijskega poročila že podalo ugovor glede navajanja zneskov izdanih državnih poroštev in jamstev v letih 2008 in 2009, ki pa ga je računsko sodišče le deloma upoštevalo.

Vlada je razrešila Katjo Božič s funkcije direktorice v svetu direktorjev Evropske investicijske banke ter na ta položaj predlagala državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Dejana Krušca.

Vlada se je seznanila s pobudo za izvedbo revizije postopka krivdne razrešitve in prekinitve delovnega razmerja odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku ter morebitno ugotavljanje s tem povzročene gospodarske oz. poslovne škode. Odločitev je prepustila nadzornemu svetu STA, saj na podlagi zakonodaje ni pristojna za odločanje o (ne)zakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi.