c S

Upniki ovadili stečajnega upravitelja Bončino in sodnico Levstkovo

08.10.2012 07:43 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Po medijskih razkritjih domnevnih nepravilnosti v nekaterih stečajnih postopkih so upniki ovadili stečajnega upravitelja Igorja Bončino in sodnico Matejo Levstek, je poročal POP TV. Upniki so ob tem napovedali tudi ovadbo sodnice Jelke Rozman ter upravitelja Braneta Goršeta, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče ta teden že suspendiralo.

Po poročanju POP TV naj bi Bončina oškodoval stečajno maso podjetja, sodnica pa je ovadena zaradi nevestnega dela, ker naj bi opustila nadzor. Upnik Hranilno-kreditne službe Sicura Bojan Oblak je ovadbo napovedal tudi zoper sodnico Rozmanovo. Za POP TV je dejal, da v preteklosti ni bilo odziva na opozorila upnikov glede nepravilnosti v stečajnih postopkih, čeprav so bile z njihovimi ugotovitvami seznanjene "praktično vse državne institucije".

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je sicer v četrtek podpisal odločbo o suspenzu zoper stečajnega upravitelja Braneta Goršeta, saj je bila zoper njega vložena obtožnica, ki je postala pravnomočna. To pomeni, da se Goršetu ne podeljujejo nove zadeve, prav tako pa mu sodišča odvzamejo vse stare stečajne zadeve.

Vlada je sicer ministrstvu za pravosodje in javno upravo zaradi razkritih nepravilnosti v stečajnih postopkih med drugim naložila spremembo insolvenčne zakonodaje v smeri večje transparentnosti. Minister bo spremembe zakonodaje predlagal do konca meseca.