c S

Arhar in Rogić danes na Bledu tretjič o LB

04.10.2012 07:47 Bled, 04. oktobra (STA) - Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak France Arhar in Zdravko Rogić se bosta danes tretjič sešla in skušala na Bledu najti rešitev vprašanja hrvaških državnih pooblastil dvema komercialnima bankama za tožbe proti LB in NLB. Potem ko je Zagreb potrdil pripravljenost na reševanje vprašanja LB v okviru nasledstva, Slovenija pričakuje rešitev.

Zunanji minister Karl Erjavec je v sredo dejal, da od sestanka pričakuje, da bosta eksperta "prišla do neke končne rešitve", potem ko mu je hrvaška kolegica Vesna Pusić v pismu izrazila pripravljenost Hrvaške, da se vprašanje LB rešuje v okviru nasledstva, torej Banke za mednarodne poravnave (Bis). Reševanje v okviru Bis pa pomeni, "da se ustavijo postopki pred hrvaškimi sodišči", je dodal.

Ljubljana tako pričakuje, da bo hrvaško ministrstvo za finance umaknilo pooblastila Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb, na podlagi katerih na Hrvaškem tožita LB in NLB. Tožita ju za sredstva, ki jih je Hrvaška v začetku 90. let prenesla v javni dolg in sta jih banki takrat izplačali delu hrvaških varčevalcev zagrebške podružnice LB. Tožita ju v dobro hrvaške države, saj sta bili sami poplačani z državnimi obveznicami.

Po umiku pooblastil bi nato po besedah Erjavca v Sloveniji hitro začeli postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU. Hrvaška sicer vztraja, da reševanje vprašanja LB ni povezano s postopkom ratifikacije.

Arhar in Rogić, ki sta se sestala prvič 28. avgusta na Otoču, nato pa še 18. septembra v Zagrebu, sta doslej obravnavala zgodovino spora pred osamosvojitvijo, danes pa se bosta seznanila s hrvaškim pismom. Vladi sta ju za pripravo rešitve imenovali na podlagi julijskega dogovora zunanjih ministrov.