c S

V novem predlogu ZDR ohranjene obstoječe pogodbe za določen in nedoločen čas

03.10.2012 07:48 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela so danes prejeli spremenjen predlog ZDR. Ta naj bi zgolj modificiral obstoječe pogodbe za določen in nedoločen čas. Po neuradnih informacijah naj bi predvidel bolj radikalno skrajšanje odpovednih rokov, a manjše krčenje odpravnin, kot sprva predlagano. S tem naj bi se pogajalci spopadli v petek.

Socialni partnerji so se danes lotili obravnave predloga zakona o delovnih razmerjih (ZDR) po členih, prišli pa so do skoraj polovice. Gre sicer za člene, ki so manj zahtevni, tako da jih najtrši orehi, ki jih prinaša modificiran predlog zakona, ki so ga v roke dobili danes, še čakajo, je bilo mogoče danes slišati na delodajalski in delojemalski strani.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je po koncu četrtega kroga pogajanj dejal, da je bila razprava sicer burna, a konstruktivna.

Kot je pojasnil, so med drugim obravnavali člene, ki govorijo o vsebini pogodbe o zaposlitvi; o pogojih, lojalni konkurenci, konkurenčni prepovedi. Najdlje so se po njegovih besedah zadržali pri sodni praksi.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je medtem pojasnil, da se je razprava vrtela predvsem okoli popravkov obstoječega sistema oz. napak, ki jih v praksi ugotavljajo delodajalci in delojemalci.

Modificiranega predloga ZDR oz. spremenjenih členov še ni mogel komentirati, saj jim jih je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve posredovalo šele danes. "Ta predlog smo videli zelo na hitro, smo ga zgolj preleteli. Danes ga nismo obravnavali niti ni bil posebej predstavljen," je poudaril.

Je pa potrdil, da koncepta enotne pogodbe o zaposlitvi ni več in da gre v novem predlogu za modifikacije obstoječih pogodb o zaposlitvi za določen in nedoločen čas.

Za zdaj je mogoče po njegovih besedah reči le, da nove predlagane rešitve po eni strani predstavljajo približevanje delodajalcem, po drugi strani pa približevanje sindikatom. A vprašanje je, če gre za pravo ravnovesje, je izpostavil in dodal, da bodo modificiran predlog zdaj preučili in se nato do njega celovito opredelili.

Po neuradnih informacijah je ministrstvo za delo v spremenjenem predlogu delodajalcem denimo prisluhnilo na področju odpovednih rokov, sindikatom pa na področju odpravnin. Glede na prvotni predlog se tako odpovedne roke menda skrajšuje z največ 90 na največ 60 dni, odpravnine pa z ene petine osnove za vsako leto dela pri delodajalcu (osnova bi bila enako kot sedaj povprečna mesečna plača v zadnjih treh mesecih) na eno četrtino.

Kompromisna naj bi bila tudi rešitev pri poskusnem delu, tako da bi moral za odpuščanje še vedno ostajati razlog, a bi bilo mogoče odpuščati še pred iztekom poskusne dobe. Po prvotnem predlogu je bilo predvideno, da bi poskusno obdobje trajalo pet mesecev. Po izteku bi lahko delodajalec zaposlenega odpustil brez navajanja razloga.

Kljub poskusu ministrstva v smeri kompromisov naj bi imele nekatere predlagane rešitve le malo možnosti za soglasje. Ključna naj bi bila povezava s predlogom zakona o urejanju trga dela, ki je prav tako del reforme, a se pogajanja o njem še niso začela. Ta sicer predvideva nižja nadomestila za brezposelnost in krajši čas prejemanja teh nadomestil, na kar bodo sindikati v luči skrajševanja odpovednih rokov in nižanja odpravnin, obenem pa še napovedanega odpuščanja v javnem sektorju, težko pristali.

Modificirani členi ZDR naj bi bili na mizah socialnih partnerjev v petek. Med drugim naj bi razprava tekla o členih, ki se dotikajo pogodbe o zaposlitvi za določen čas.