c S

Priča v zadevi Balkanski bojevnik trdi, da je združba v Milano dostavila do tri tone kokaina mesečno

26.09.2012 07:33 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Združba, ki so jo sestavljali ljudje iz nekdanjih jugoslovanskih republik, je imela monopol nad preprodajo kokaina v Milanu in je v mesto pripeljala med dvema in tremi tonami te droge mesečno, je na današnjem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik povedala italijanska priča Francesco Petrelli. Sam je od njih kupoval okoli 50 kilogramov na teden.

Omenjena skupina, ki so jo po Petrellijevih besedah sestavljali ljudje iz Črne gore, Srbije, Slovenije, BiH in Kosova, je monopol v Milanu imela, ker je bila čistost njihovega kokaina najboljša, in sicer nad 88 odstotki.

Petrellija je policija aretirala marca 2008, zaradi preprodaje drog pa je tudi že obsojen. Z omenjeno združbo je sodeloval od novembra 2007 pa vse do aretacije. Mesečno je kupil od 200 do 250 kilogramov kokaina, za en kilogram je odštel 37.000 evrov. Sprva so predajo opravljali kar na motornih kolesih, on je njim predal torbo z denarjem, oni pa njemu torbo s 50 kilogrami kokaina, je povedal v pričanju prek videokonference, ki je potekala med ljubljanskim okrožnim sodiščem in sodiščem v italijanskem mestu Torino.

Kasneje so prešli na drug sistem, predajo droge za štirimi stenami. Petrelli je dobil ključe stanovanja v mestecu zunaj Milana, kamor je prinesel denar, včasih pa ga je droga tam že čakala. Z drogo je zalagal severovzhodni del Milana, vendar ne neposredno, temveč jo je naprej preprodal manjšim prekupčevalcem. Kot je še Petrelli povedal, je ista združba drogo v Milanu prodajala še dvema skupinama, ne le njemu in njegovim sodelavcem.

Sam je pri nabavi kokain imel stik s štirimi dobavitelji združbe, je razložil, med drugim z mlajšim fantom iz Ljubljane, s katerim je bil tudi dvakrat na večerji. Večino droge, okoli 500 ali 600 kilogramov, pa mu je iz te četverice prodal moški iz BiH, je dejal Petrelli. Spomnil je, da so mu med preiskavo tudi pokazali fotoalbum z okoli 20 fotografijami, na katerih je spoznal štiri ljudi, med drugim v Sloveniji obtoženega Anesa Selmana. Prav on naj bi bil ta moški z BiH, trdi priča.

Med sodnim postopkom se je sicer tudi že prebiralo listine, iz katerih izhaja, da naj bi Selman v Italiji s preprodajo kokaina zaslužil več kot milijon evrov. Z denarjem naj bi si v Ljubljani kupil 500.000 evrov vredno stanovanje, privoščil naj bi si več avtomobilov, hkrati pa naj bi v Ljubljani pred tremi leti tudi odprl diskoteko.

Selmanov zagovornik Dejan Markovič je današnjem zaslišanju nasprotoval, saj da po italijanski zakonodaji izjave priče po preteku določenega roka ne morejo obremenjevati tretjih oseb. Po zaslišanju pa je predlagal, naj se pričanje izloči iz dokaznega gradiva, ker da je bilo odvetnikom onemogočeno, da se zaslišanja udeležijo v živo, s tem pa kršena pravica do obrambe. V izjavi po današnjem sojenju pa je Markovič poudaril še, da je priča govorila o dogajanju do marca 2008, slovenska obtožnica pa zajema dogodke iz kasnejšega datuma.

Konec novembra bosta sicer potekli dve leti od vložitve obtožnice zoper 17 obtoženih preprodaje kokaina v zadevi Balkanski bojevnik. Sojenje se je začelo 10. maja lani, na zatožno klop pa so sedli Dragan Tošić, brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčič, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Đemajli Manđuka, Robert Šabič, Jakob Remškar, Valter Abramovič, Tadej Poljak, Marko Bublič, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić.