c S

Upnik predsednika vrhovnega sodišča opozoril na nepravilnosti v stečajnih postopkih

18.09.2012 14:08 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Bojan Oblak iz Združenja upnikov HKS Sikura je predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši danes prinesel dopis, s katerim ga opozarja na nepravilnosti v stečajnih postopkih. Oblak je v izjavi novinarjem pred sodiščem dejal, da predsednika in pristojne institucije že dal časa opozarja na nepravilnosti, ki se dogajajo v stečajnih postopkih.

Oblak je na sodišču danes predal dopis za Maslešo, s katerim mu odgovarja na njegovo pismo iz prejšnjega tedna. "V tistem pismu mi Masleša sporoča, da nima nikakršnih pooblastil ter da ne more ukrepati in nadzirati neodvisne in samostojne sodnike," je o vsebini njunih dopisovanj dejal Oblak.

"Sam kot oškodovanec, pa tudi drugi oškodovanci, že od leta 2005 vse mogoče institucije s sodiščem vred opozarjamo na anomalije, ki sedaj prihajajo v javnost," je dejal. Nobena od pristojnih institucij se po njegovih besedah do sedaj še ni odzvala oz. ustrezno ukrepala.

Masleša je sicer prejšnji teden od predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana zahteval poročilo o domnevno spornih stečajnih postopkih, o katerih so poročali mediji. Okrožno sodišče je poročilo pripravilo, o njem pa bosta danes spregovorila tudi Masleša in Panjan.

Glede tega je Oblak Maslešo še opozoril, da poročilo, ki ga je pripravil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča, ni nujno "suho zlato" ter je vprašljiva njegova verodostojnost.

Vse ugotovitve, do katerih je prišel predsednik okrožnega sodišča, po njegovem mnenju namreč temeljijo na izjavah, ki so jih podali tisti, zoper katere so se upniki pritoževali.

Oblak pričakuje, da Masleša glede na njegova predhodna dejanja "tudi tokrat ne bo ničesar storil". Zato ga čudi napoved pravosodnega ministra Senka Pličaniča, da bo nad delom sodnikov in stečajnih upraviteljev uveden službeni nadzor.

Oblakova opozorila Masleši se sicer nanašajo na stečajni postopek družbe HKS Sikura, ki sta ga vodila stečajna sodnica Jelka Rozman in stečajni upravitelj Brane Gorše. "Opazili smo neke določene povezave, sojenje je bilo izrazito pristransko. Na to smo opozarjali predsednika okrožnega sodišča, vendar pa sodnice ni želel izločiti, saj jo je zaščitil," je poudaril Oblak.

Dodal je še, da so sodniki pri svojem delu sicer res samostojni, vendar pa ne smejo delati mimo zakonov in ustave. S pismom je na domnevne nepravilnosti v stečajnih postopkih Oblak opozoril tudi pravosodnega ministra.

Domnevno sporne stečajne postopke so prejšnji teden razkrili mediji, ki so poleg spornih prijateljstev med stečajnimi upravitelji in sodniki izpostavljali tudi višino nagrad, ki so jih ti sodniki dodeljevali stečajnim upraviteljem.

Pličanič je zato v ponedeljek napovedal služben nadzor nad delom stečajnih sodnikov in neposreden nadzor nad delom stečajnih upraviteljev. Ob tem je poudaril, da je v času od razkritja domnevnih nepravilnosti tudi sam že prejel kar nekaj elektronskih sporočil in iz pogovorov z ljudmi ugotovil, da gre za cel kup dejanj, ki jih je treba raziskati.