c S

Barroso pozval, naj EU postane "federacija nacionalnih držav"

12.09.2012 14:41 Bruselj/Strasbourg, 12. septembra (STA) - Evropa potrebuje novo usmeritev, EU se mora razviti v "federacijo nacionalnih držav", je danes v nagovoru o stanju v uniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu pozval predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Takšna poglobitev politične unije bi po njegovih besedah terjala novo pogodbo.

Takšen razvoj EU v "federacijo nacionalnih držav" je po Barrosovih besedah nujen v boju proti nacionalizmu in populizmu, ki se napaja iz krize. "Evropskih problemov ne moremo več reševati z nacionalnimi odgovori," je poudaril.

Šef komisije je tudi tokrat kritiziral ravnanje voditeljev članic unije, ki en dan v Bruslju sprejmejo pomembne odločitve, čez nekaj dni pa te odločitve doma spodbijajo, češ da s tem spodkopavajo lastno in evropsko verodostojnost.

EU se sooča s finančno, gospodarsko in socialno krizo ter s krizo zaupanja, ki je politična kriza, a dobro je, da v demokraciji ni političnega problema, ki nima politične rešitve, je še menil. "Več enotnosti, več integracije, več demokracije," je pozval.

Ob tem je pozval k "evropeizaciji" evropskih volitev junija 2014. Evropske politične skupine bi lahko po njegovem mnenju k temu prispevale tako, da bi vnaprej predlagale svojega kandidata za predsednika Evropske komisije.

Evropski poslanci so Barrosu nekajkrat zaploskali, nekaj je bilo ostrih kritik, a večinoma so naveličani praznih besed, ki ne vodijo k dejanjem. Strinjajo se, da so spremembe nujne, a vsak ima svoj recept zanje.

Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt, vnet zagovornik "Združenih držav Evrope", je Barrosu odvrnil, da Evropa "ne potrebuje federacije nacionalnih držav", temveč "zvezno unijo evropskih državljanov".

Jelko Kacin (Alde/LDS) je na primer izpostavil novico, ki je prišla med razpravo - da je nemško ustavno sodišče prižgalo zeleno luč za evropsko solidarnost v reševanju dolžniške krize in izjemno okrepilo vlogo nemškega parlamenta.

V tej luči je po Kacinovih navedbah Verhofstadtovo opozorilo Barrosu, da legitimnost komisije in njenega predsednika izvira iz Evropskega parlamenta, še toliko bolj resna in vredna pozornosti.

Kacin sicer meni, da federacije, o kateri je govoril Barroso, ne potrebujemo. "Potrebujemo nekaj veliko globljega in veliko pomembnejšega za prihodnost EU in demokracije. Potrebujemo postnacionalno unijo državljanov," meni poslanec.

Evropska poslanka Mojca Kleva (S&D/SD), ki je od Barrosa pričakovala konkreten korak k "socialnemu paktu", pa je opozorila, da "dolgoročne vizije ne bodo rešile težke realnosti".

"Zdi se, kot da je Barroso prebral lanski govor in dodal še predpoletne ideje Van Rompuya. Barrosove ... dolgoročne sanje o federalni Evropi pa me na tej točki ne prepričajo," je kritična poslanka Kleva.

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), kandidat za predsednika Slovenije, pa je med razpravo tvitnil, da je vprašanje, ali je demokracija povezana z medvladno ali komunitarno metodo, kot "dilema o jajčku in kokoški".

Barrosov nagovor, ki velja za evropsko različico tradicionalnih ameriških govorov, je tretji zapored. V lanskem je šef komisije opozoril, da je Evropa "na ključni zgodovinski prelomnici - če ne bomo šla naprej z integracijo, bo soočena s fragmentacijo".