c S

Sodišče Kordežu prisodilo pet let zaporne kazni

05.09.2012 14:26 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je danes nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža spoznal za krivega zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Sodišče ga je zaradi oškodovanja Merkurja in omenjenih kaznivih dejanj obsodilo na pet let zaporne kazni, prav tako mora plačati 39.504 evrov denarne kazni.

Senat je za krive zlorabe položaja oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih spoznal tudi nekdanjega člana Merkurjeve uprave Milana Jelovčana, nekdanjo izvršno direktorico za finance Janjo Krašovec ter nekdanjega direktorja družbe Kograd Igem Ota Brgleza.

Jelovčanu so prisodili dve leti zaporne kazni in plačilo 19.943 evrov kazni, Krašovčevi in Brglezu pa vsakemu leto in pol zaporne kazni ter plačilo 16.460 evrov. Denarne kazni morajo plačati v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe.

V času premora med razglasitvijo sodbe so sicer zagovorniki že izrazili ogorčenje nad sodbo in napovedali pritožbe.

Sodišče je za odgovorno oškodovanja Merkurja danes spoznalo tudi koroško gradbeno podjetje Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo. Podjetju je zato prisodilo kazen v višini 100.000 evrov.

Četverica obsojenih je po mnenju senata s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovala za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeni trgovski center Primskovo v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem.

Pol leta kasneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist so obsojeni pridobili preko Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Sodišče je obsojenim danes zato tudi naložilo, da morajo protipravno pridobljeno finančno korist vrniti Merkurju.

"Kordež je bil pobudnik in koordinator posla," je ob razglasitvi sodbe poudaril sodnik Srečko Škerbec. Po njegovih besedah sicer ni bila zanemarljiva tudi vloga preostalih obsojenih. Jelovčan je po mnenju senata s podpisom spornih pogodb o prodaji trgovskega centra namreč odločilno prispeval k sklenitvi posla. Krašovčeva in Brglez pa sta po mnenju senata drugim storilcem naklepno pomagala pri izvrševanju kaznivih dejanj, s katerimi je prišlo do oškodovanja Merkurja.

Tožilec Jože Kozina je ob predlogu denarne kazni sicer v ponedeljek zahteval, da se Kordeževa finančna kazen poravna iz njegovega premoženja, ki je začasno zavarovano. Škerbec pa je danes pojasnil, da bo Kordeževo premoženje ostalo zavarovano do pravnomočnosti obsodbe.

Sodnik je povedal, da je senat načeloma sledil predlogu tožilstva, le v primeru kazni, predvidene za Kordeža, se jim je ta zdela previsoka. Obsojeni se, kot je še spomnil sodnik, na sodbo lahko pritožijo v 15 dneh od njenega prejema, na odločitev o podaljšanju zavarovanja Kordeževega premoženja pa v osmih dneh od prejema.

Sodnik je v obrazložitvi zavrnil nekatere očitke obrambe pri vodenju tega postopka. Na očitek, da se je postopek odvijal prehitro, je povedal, da sodišče tako ravna v vsakem primeru, ki je povezan z blokado premoženja obtoženega. Po njegovih besedah so na tem primeru delali dvakrat tedensko, kar je običajno, zaradi primera z blokado premoženja, pa so delali tudi med sodnimi počitnicami.

Po njegovih navedbah sodišče tudi ni čutilo nobenega pritiska javnosti, sledilo pa je tistim predlogom tožilstva in obrambe, ki so bili utemeljeni. Očitke, da nima ekonomskega znanja, je Škerbec zavrnil z besedami: "Sem pravnik, nekaj ekonomskega znanja pa vendarle imam. Ekonomska znanja ima tudi ena od porotnic." Med drugim je še dejal, da ne razume Kordeževih navedb v času procesa, da nekateri, povezani s tem primerom, niso želeli pričati pred sodiščem, češ da se bojijo.

Sodišče je še odločilo, da morajo sodne stroške plačati vsi štirje obtoženi. S tem je zavrnilo predlog Darje Roblek, zagovornice Krašovčeve, naj se jo oprosti plačila stroškov sojenja, saj da je brezposelna.

Nekdanja nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj je bila sicer začasno izločena iz postopka, saj po poškodbi okreva v jeseniški bolnišnici, zato ji danes tudi ni bila izrečena sodba. Zoper nekdanje vodstvo Merkurja so bile sicer pred časom že vložene nove ovadbe zaradi oškodovanja družbe.