c S

Položaj prevzel prvi posebni predstavnik EU za človekove pravice

03.09.2012 06:58 Bruselj/Ljubljana, 01. septembra (STA) - Z današnjim dnem dolžnost nastopa prvi posebni predstavnik EU za človekove pravice Stavros Lambrinidis, ki ga je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton na ta položaj imenovala 25. julija. Njegova glavna naloga bo vzpodbujanje koherentnosti, učinkovitosti in vidnosti politike človekovih pravic EU.

Lambrinidis bo prvi posebni predstavnik EU za določeno vsebinsko področje. Njegovo imenovanje sledi junijski potrditvi strateškega okvirja EU za človekove pravice in demokracijo, ki postavlja temeljna načela in prioritete za izboljšanje učinkovitosti in konsistentnosti politik EU na tem področju v naslednjih desetih letih.

V Atenah rojeni Lambrinidis je bil v preteklosti med drugim zunanji minister Grčije in podpredsednik Evropskega parlamenta. Med letoma 2004 in 2009 je bil tudi podpredsednik odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

Njegov mandat bo trajal do 30. junija 2014.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so ob začetku delovanja prvega predstavnika EU za človekove pravice poudarili, da je Slovenija ves čas podpirala ustanovitev mandata posebnega predstavnika EU za človekove pravice, ter pozdravili imenovanje Lambrinidisa na ta položaj.