c S

Pirc Musarjeva se bo potegovala za mesto varuhinje človekovih pravic

29.08.2012 16:40 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar namerava kandidirati za funkcijo varuhinje človekovih pravic. Za STA je potrdila, da jo bo na to funkcijo predlagala ena izmed nevladnih organizacij, kot varuhinja pa napoveduje proaktiven in energičen pristop.

Pirc Musarjeva še ni želela razkriti, za katero nevladno organizacijo gre, saj mora o podpori njeni kandidaturi najprej odločati izvršilni odbor te organizacije. Sama pa bo podala soglasje h kandidaturi, je pojasnila.

Pirc Musarjeva napoveduje, da bo, če bo imenovana za varuhinjo, imela drugačen pristop od sedanje varuhinje, pri čemer ne želi biti kritična do Zdenke Čebašek - Travnik. "Moj značaj je bistveno bolj energičen," pravi Pirc Musarjeva, ki se ji zdi, da je treba na področju temeljnih človekovih pravic poskušati pridobiti malo več medijske podpore, da se določene stvari spremenijo.

Kot pravi, kot varuhinja zagotovo ne bi zanemarjala nobene človekove pravice ter da bi še naprej gojila tisto proaktivnost, ki jo je pokazala kot informacijska pooblaščenka. Sicer pa bi prve aktivnosti posvetila področju sovražnega govora pa tudi pravicam delavcev iz drugih republik.

Za izvolitev na funkcijo varuhinje bi potrebovala široko politično podporo, saj je za to imenovanje potrebna dvotretjinska podpora poslancev, del politike pa Pirc Musarjevi ni najbolj naklonjen. "Tudi največja vladna stranka ve, da je Nataša Pirc Musar barvno slepa, ko gre za človekove pravice," pa pravi pooblaščenka in pojasnjuje, kakšen je njen način dela: "Letelo je tako po levici kot desnici, če je letelo po nekomu več, je letelo zato, ker je morda delal več kršitev."

Pirc Musarjevi se sicer mandat informacijske pooblaščenke izteče julija 2014.

Sedanja varuhinja Zdenka Čebašek Travnik je že napovedala, "da bi v primeru, če bi ji bila ponujena možnost podati soglasje h kandidaturi za vnovičen mandat, soglasje najverjetneje dala".

Predsednik republike Danilo Türk je v ponedeljek izdal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha oziroma varuhinjo človekovih pravic. Sedanji varuhinji Zdenki Čebašek-Travnik se mandat namreč izteče 22. februarja 2013, predloge pa je treba posredovati v roku 45 dni po objavi v uradnem listu.

Predsednik republike sicer nato lahko predlaga kandidata za varuha oziroma varuhinjo tudi med tistimi, ki se niso prijavili na razpis. Tudi zaradi potrebne dvotretjinske podpore je v navadi, da se predsednik republike pred odločitvijo o kandidatu posvetuje s poslanskimi skupinami. Državni zbor mora nato odločiti o predlogu predsednika v 45 dneh.