c S

Vrhovno državno tožilstvo poročilo o stanju v bankah predalo specializiranemu državnemu tožilstvu

29.08.2012 11:46 Ljubljana, 29. avgusta (STA) - Vrhovno državno tožilstvo je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu, ki ga je generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku odstopil predsednik vlade Janez Janša, posredovalo specializiranemu državnemu tožilstvu. To v navezi s policijo zadevo že obravnava.

Na vrhovnem državnem tožilstvu poudarjajo, da je pregon gospodarske kriminalitete z veljavno politiko pregona, ki jo je sprejel generalni državni tožilec, določen kot ena izmed prioritet slovenskih tožilstev, in na tej podlagi bo ta zadeva tudi obravnavana.

Vrhovno državno tožilstvo bo v okviru razpoložljivih možnosti specializiranemu državnemu tožilstvu zagotavljalo tudi potrebne pogoje za izvedbo predkazenskega postopka, ki je po njihovih navedbah zahteven.

Janša je poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu, ki ga je pripravila Banka Slovenije, Gorenaku in Fišerju odstopil zato, ker se v njem po njegovi oceni pojavljajo sumi oškodovanj in zlorab pri bančnem poslovanju. Premier je oba pozval, naj čim prej raziščeta navedene sume.

Minister Gorenak je poročilo že predal policiji in ji podal tudi posebne usmeritve, kako naj se kadrovsko, organizacijsko in tehnično organizira, tako da bo v kar največji meri sledila usmeritvam tožilstva. Gorenak in Fišer sta se o poročilu že tudi pogovarjala.