c S

Vlada zamrznila cene komunalnih storitev

28.08.2012 07:54 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Vlada je danes sprejela uredbo o določitvi najvišjih cen komunalnih storitev, s katero je cene storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja določila kot najvišje. Uredba velja do konca leta, so po dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo ukrep določitve cen odpravilo takoj, ko bo vlada sprejela uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Cene komunalnih storitev se od 15. avgusta 2009 oblikujejo le v skladu s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, s katerim je sicer vzpostavljena metodologija oblikovanja cen komunalnih storitev, ni pa zagotovljen nadzor nad njihovim oblikovanjem, prav tako niso določene sankcije ob morebitnih kršitvah.

Ker je veliko občin cene komunalnih storitev zvišalo brez pridobljenega pozitivnega strokovnega mnenja ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je vlada že avgusta 2010 sprejela prvo uredbo o določitvi najvišjih cen komunalnih storitev. Ta je bila še trikrat na novo sprejeta in bi se njena veljavnost brez danes sprejete nove uredbe iztekla z današnjim dnem.

Ker bi sprostitev trenutno veljavne uredbe pomenila velik pritisk na povišanje cen komunalnih storitev, hkrati pa bi se z oblikovanjem cen komunalnih storitev izključno na ravni lokalnih skupnosti lahko vzpostavile razmere, ki bi v večji meri omogočale ekonomsko neučinkovito zagotavljanje komunalnih storitev, je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo predlagalo sprejem nove uredbe.

Izvajanje obveznosti, ki jih zakon o kontroli cen in na njegovi podlagi izdani predpisi nalagajo prodajalcem blaga ali storitev, nadzirajo tržni inšpektorji, še pojasnjujejo v uradu vlade za komuniciranje.