c S

Na ministrstvu poudarjajo, da gre pri individualnih informativnih računih le za evidenco

22.08.2012 14:27 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - Pri načrtovani uvedbi informativnih individualnih računov v okviru pokojninske reforme ne gre za sistem t. i. individualnih računov, kjer je višina pokojnine v celoti odvisna od vplačanih prispevkov in življenjske dobe, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Poudarili so, da gre zgolj za evidenco vplačanih prispevkov.

Bojazen obstoječih ter bodočih prejemnikov pokojnin je zato povsem odveč, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost. Pojasnili so, da nameravajo z uvedbo informativnih individualnih računov zagotoviti predvsem dodatno preglednost celotnega pokojninskega sistema, s čimer se bo neposredno povečalo zaupanje zavarovancev v sistem.

Kot so pojasnili, se bodo za vsakega zavarovanca posebej beležili njegovi matični podatki o obračunanih in plačanih prispevkih. Na ta način bo zavarovanec v realnem času z nekaj kliki pridobil informacije o tem, ali mu je delodajalec dejansko plačal prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so zapisali.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je o uvedbi informativnih računov govoril v ponedeljek za časnik Finance. Ob tem je poudaril, da je treba zaradi znižanja bonitetnih ocen Slovenije novi pokojninski zakon nujno sprejeti čim prej. Njegovo izhodišče je pokojninska reforma, ki je v prejšnjem mandatu padla na referendumu, pri čemer nameravajo iz njega izluščiti tista vprašanja, ki so povzročila konflikt s socialnimi partnerji.

Na informativne individualne račune so se odzvali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer so v ponedeljek dejali, gre za "odmik od solidarnosti".