c S

Zadeva Balkanski bojevnik po mesecu in pol ponovno na sodišču, a brez izvajanja dokazov

21.08.2012 14:07 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Po mesecu in pol so obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik danes spet sedli na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. In čeprav ima sodišče le še tri mesece časa, da izreče sodbo, sicer bodo morali odpraviti pripore, se današnja obravnava ni nadaljevala z izvajanjem dokazov.

Predsednik senata Gorazd Fabjančič je danes namreč napovedal, da bodo na prihodnji obravnavi predvajali prisluhe telefonskih pogovorov Željka Vujanovića, domnevnega sodelavca slovenske skupine. Na eni od obravnav prihodnji teden pa naj bi zaslišali Draška Vukovića, prav tako nekdanjega domnevnega člana preprodajalskega združenja Darka Šarića, danes pa pričo oziroma policijskega sodelavca.

Obrambo je, tako kot večkrat doslej, na noge dvignila napoved predvajanja prisluhov Vujanoviću. Zagovorniki 17 obtoženih namreč že od začetka sojenja maja lani zaradi po njihovem mnenju nedovoljenih dokazov iz Srbije zahtevajo izločitev vseh listin iz spisa z izjemo obtožnice.

Odvetniki menijo, da prisluškovanje Vujanoviću ni potekalo v skladu z ustavno zagotovljenimi človekovimi pravicami in svoboščinami, saj je prisluškovala srbska varnostna agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija), ki da ni pooblaščena za prisluhe. Hkrati naj bi se Vujanoviću prisluškovalo dlje od zakonitega roka, še izpostavlja obramba. Sodišče mora o morebitni izločitvi dokazov odločiti do konca dokaznega postopka.

Kljub temu pa sta zagovornika prvoobtoženega Dragana Tošića, odvetnika Luka Zajc in Marko Bošnjak danes ponovno predlagala, naj senat odloča o predvajanju prisluhov Vujanoviću, saj da obstaja "nevarnost resnega učinka prejudiciranja". Obramba je namreč že večkrat med postopkom zahtevala, naj se senat opredeli o teh prisluhih, vendar jim je Fabjančič vedno znova odgovoril, da bodo o tem odločili do konca dokaznega postopka.

Obrambi je pojasnil, da sodišče s predvajanjem prisluhov zadeve v ničemer ne prejudicira. Tudi okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je poudarila, da je senat ob načrtovanju dela na obravnavi skrbno pretehtal vse dokumente.

Žgajnarjeva sodišču zaupa, da bo postopke speljalo korektno in zakonito. Kot je dejala, imajo zagovorniki obtoženih svoj načrt, kako voditi obrambo, obenem pa meni, da tudi tožilstvo aktivno sodeluje v postopku. Tako je prepričana, da se zadeva približuje h koncu. Sojenje se bo po njenih besedah tako zaključilo najkasneje do konca novembra, ko se izteče dveletni rok od vložitve obtožnice. V primeru, da se sojenje v tem času ne bi zaključilo, bi morali priprte po zakonu o kazenskem postopku izpustiti.