c S

Goršek bo generalni direktor policije do 1. oktobra

09.08.2012 08:18 Ljubljana, 08. avgusta (STA) - Generalni direktor policije Janko Goršek je v današnji izjavi za javnost potrdil, da je danes ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku podal odstopno izjavo. Na tem mestu pa bo s polnimi pooblastili ostal do 1. oktobra. Nasledil ga bo njegov dozdajšnji namestnik Karol Turk, je povedal.

Goršek je pojasnil, da sta z ministrom Gorenakom v torek in danes imela "pogovor na štiri oči", ki je bil korekten in profesionalen. Spregovorila sta o pogledih na vodenje policije. Končna ugotovitev pogovora je po Gorškovih besedah ta, da je v njunem odnosu z ministrom prišlo do "določene stopnje razhajanja" in da imata različne poglede na to, kako naj bi vodenje slovenske policije potekalo v prihodnosti.

Na podlagi teh ugotovitev se je Goršek odločil za odstopno izjavo, ki jo je Gorenak že posredoval vladi. Slednja se je z njo tudi že seznanila na današnji dopisni seji in Gorška, kot so sporočili z Urada vlade RS za komuniciranje, s 1. oktobrom razrešila s položaja. Goršek je sicer na novinarki konferenci napovedal, da bo svoje delo opravljal korektno in profesionalno "do zadnje ure in minute".

O razhajanjih ne Goršek ne Gorenak na novinarski konferenci konkretneje nista želela govoriti. Goršek je dejal le, da dejansko operativno delo policije ni povezano z njegovo odločitvijo, ampak da gre za vprašanje vodenja in strateškega menedžmenta. Prvemu možu policije pa se zdi profesionalno, da se v primeru bistvenih razhajanj naredi korak, da delo ne bi zastalo. Prepričan je namreč, da razhajanja med šefom policije in ministrom dolgoročno ne bi bila dobra za policijo.

Goršek je dejal, da kontinuiteta dela, ki mora biti v policiji zagotovljena, izhaja iz zaupanja med ministrom in generalnim direktorjem. "Če te stopnje zaupanja ni, potem je skoraj nemogoče voditi slovensko policijo," je poudaril.

Zagotovil pa je, da upokojevanje v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ ni bilo "razlog nezaupanja". "Argumente, ki smo jih v vodstvu slovenske policije pripravili, je minister sprejel. Verjamem, da ti argumenti še stojijo in da bodo realizirani v praksi," je poudaril.

Goršek, ki je ponosen, da je lahko vodil slovensko policijo, se je danes sestal z najožjimi sodelavci ter izrazil pričakovanje, da bo delo policije v prihodnosti potekalo tako, kot to pričakujejo državljani Slovenije. Prihodnjemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Karolu Turku zaupa. Še enkrat je spomnil, da je bila odločitev, da Turk postane namestnik generalnega direktorja, le njegova. Za slovensko policijo pa meni, da dela dobro.

Goršek želi svojo kariero zaključiti v policijskih vrstah, je dejal danes in poudaril, da ni politik in se ga zato ne bo nikoli videlo "greti kljuke katere koli politične stranke".

Minister Gorenak je na novinarsko vprašanje glede govoric, da je Karol Turk zaupnik predsednika vlade Janeza Janše, povedal, da se Turk z Janšo ni nikoli osebno videl ali srečal, "razen na neki prireditvi v Tacnu v času, ko je Janša kot predsednik vlade sprejel skupino policistov". "Zdi se mi kar neverjetno, da se taka ugibanja sploh pojavljajo," je dejal Gorenak.

Aretacija novinarja in lastnika Info TV Vladimirja Voduška po njegovi oceni ni v ničemer vplivala na razhajanja med njim in Gorškom. "Generalni direktor me je obvestil o tem po prijetju in po tistem, ko ste o tem že poročali mediji, saj sem bil takrat na seji vlade in sem bil nedosegljiv tudi za generalnega direktorja," je povedal.

Minister je spomnil še, da sta v pripravi dva zakona o policiji - eden se nanaša na pooblastila in drugi na organizacijo in delo. Predvideva, da bo vlada oba zakona obravnavala konec avgusta.

Vlada Boruta Pahorja je Gorška februarja 2009 najprej imenovala za vršilca dolžnosti direktorja policije. Generalni direktor policije pa je postal 23. julija istega leta.

Ob imenovanju nove vlade so se začela pojavljati ugibanja, ali ga bo notranji minister Vinko Gorenak odstavil. Gorenak pa je odgovarjal, da sta položaj generalnega direktorja policije in možnost razrešitve določena v zakonu ter da se ga o tem prehitro sprašuje.

Goršek, rojen leta 1965, je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede. Je specialist kriminalističnega preiskovanja. V policiji deluje od leta 1984. Pred vodenjem Generalne policijske uprave je nekaj mesecev vodil tudi Policijsko upravo Celje.