c S

Tožilstvo v zvezi z afero Dimic na sodišče podalo zahtevo za preiskavo

09.08.2012 08:18 Ljubljana, 08. avgusta (STA) - Ljubljansko okrožno tožilstvo je v zvezi z eno ovadbo v aferi Dimic - šlo naj bi za ovadbo zaradi odobritve zelo ugodnega kredita - na ljubljansko okrožno sodišče v začetku julija vložilo zahtevo za preiskavo. V zvezi z drugo ovadbo glede uporabe gradbenega materiala, pa še ni sprejelo odločitve, so za STA pojasnili na tožilstvu.

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu so v torek potrdili, da so v zvezi z afero Dimic končali preiskavo in na ljubljansko okrožno tožilstvo podali ovadbo zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in zaupanja. Prvo ovadbo so podali januarja zoper tri osebe, drugo pa junija, ko so ovadili dve osebi.

Mediji so poročali, da naj prvi trije ovadeni bili nekdanji prvi mož NLB Draško Veselinovič in še dva sodelavca banke. Nekdanja šefica kabineta prejšnjega premiera Boruta Pahorja je namreč za obnovo družinske hiše v Murglah dobila posojilo v vrednosti 350.000 evrov.

Dimičeva naj bi kredit dobila z izjemno ugodno obrestno mero za dobo 30 let, ob tem, da je imela v času pridobitve kredita, ko je torej vodila Pahorjev kabinet, približno 2200 evrov neto plače.

Kriminalisti so v tem primeru ovadili sicer tri ljudi, na tožilstvu pa so pojasnili, da je bila vložena zahteva za preiskavo zoper pet ljudi.

V drugem primeru, torej junijski ovadbi, pa tožilska odločitev še ni sprejeta. Junija sta bili ovadeni dve osebi, šlo naj bi za nekdaj vodilna v podjetju Vegrad Hildo Tovšak in Mateja Košiča. Mediji so namreč razkrili, da naj bi hišo Dimičeve Vegrad obnavljal z gradbenim materialom, ki je bil namenjen gradnji stanovanjske soseske Celovški dvori v Ljubljani.