c S

Do konca leta naj bi vlada pripravila več kot sto zakonov

23.07.2012 06:58 Ljubljana, 20. julija (STA) - Potem ko je vlada odpovedala današnje srečanje s poslanci koalicije, je pričakovati, da se bodo najverjetneje srečali prihodnji teden, saj je za četrtek premier Janez Janša napovedal proračunsko sejo. S poslanci bodo govorili tudi o normativnem programu dela vlade, ki predvideva sprejem več kot sto zakonov še letos.

Vlada je na četrtkovi seji sprejela seznam predlogov zakonov in drugih aktov iz pristojnosti državnega zbora, katerih sprejem načrtuje do konca leta 2012. Normativni program dela vlade tako med drugim predvideva, da bo do konca leta sprejela 115 besedil zakonov ali zakonskih sprememb oziroma strateških aktov.

Že julija naj bi vlada tako sprejela noveli zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravstveni inšpekciji, ki predvidevata združevanje Inštituta za varovanje zdravja RS in področnih zavodov za zdravstveno varstvo v dva nacionalna inštituta. Pristojnosti urada za kemikalije pa bodo prenesli na ministrstvo za zdravje in organe v sestavi.

Prav tako naj bi do konca julija ministrska ekipa sprejela še zakona o davku na transakcije s finančnimi instrumenti in o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti ter noveli zakona o javnem naročanju in zakona o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem in poštnem področju.

Zadnji dve noveli sta potrebni zato, ker je ustavno sodišče razveljavilo zakonsko določbo, ki podjetjem, katerih člani uprave ali nadzorniki so bili kadarkoli v dveh letih pred iztekom roka za oddajo ponudb v postopku javnega naročanja vpleteni v stečajni postopek ali postopek prisilnega prenehanja, prepoveduje sodelovanje v postopkih javnega naročanja.

Časovnica sicer še ni določena za reformne zakone na področju trga dela, torej za zakon o delovnih razmerjih in zakon o urejanju trga dela, prav tako ne za pokojninsko reformo. Pri vseh treh je rok sprejema na vladi, kot je zapisano v normativnem programu, odvisen od usklajevanja s socialnimi partnerji.

Do konca septembra bo sicer vlada pripravila med drugim še strategijo upravljanja kapitalskih naložb, v oktobru se obeta sprejem nacionalnega stanovanjskega programa, do konca leta tudi sistemskih zakonov o kmetijskih zemljiščih in o varstvu okolja.

Obeta se tudi paket pravosodnih zakonov. Po napovedih ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča naj bi med drugim sodne preiskave s sodišč prenesli na tožilstvo, napoveduje tudi okrepitev vloge sodnega menedžmenta. Prenoviti želi usposabljanje pravnikov in odpraviti ovire, ki onemogočajo bolj učinkovito alternativno reševanje sporov. Predviden je tudi sprejem zakonov, ki posegata v delo policije.

V septembru naj bi vlada sprejela še drugi davčni paket, v okviru katerega naj bi uzakonili tudi pavšalno obdavčitev za mala in srednja podjetja. V programu do konca leta je tudi nov insolvenčni zakon za hitrejšo izvedbo insolvenčnih postopkov, ki jih je v teh kriznih časih veliko.

Sprejeli naj bi tudi zakonsko podlago za ustanovitev družbe za razvoj infrastrukture, ki naj bi na enem mestu združila vodenje investicijskih projektov na državni infrastrukturi.

Obeta se tudi nov zakon o visokem šolstvu, na področju medijev pa noveli zakona o medijih in zakona o RTV.

Vlada bo v vednost normativni program poslala tudi državnemu zboru, o njem pa bodo torej spregovorili tudi znotraj koalicije predvidoma prihodnji teden.