c S

DZ znova potrdil noveli zakonov o loteriji in kmetijskih zemljiščih

23.07.2012 06:57 Ljubljana, 20. julija (STA) - DZ je danes znova potrdil noveli zakonov o kmetijskih zemljiščih in o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, na kateri je državni svet (DS) izglasoval veto. Novela o preoblikovanju loterije je bila potrjena z 51 glasovi za in 30 proti, novela zakona o kmetijskih zemljiščih pa je dobila podporo 49 poslancev, proti jih je bilo 17.

DZ je na današnji izredni seji potrdil obe noveli, na kateri je državni svet (DS) v sredo izglasoval odložilni veto. Za ponovno sprejetje novel je bilo potrebnih vsaj 46 glasov poslancev DZ oz. absolutna večina.

Novela zakona o kmetijskih zemljiščih znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Poleg tega se bo odškodnina odmerila le od tlorisa objekta in ne več od celotnega zemljišča. Koalicija je ves čas izpostavljala, da je treba "neživljenjsko visoke" odškodnine znižati, pri čemer pa bo še vedno treba plačati odškodnino za najkakovostnejša kmetijska zemljišča.

DS je veto izglasoval tudi z argumentom, da so odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč ključnega pomena za zaščito kmetijskih zemljišč pred pozidavo. Opozicija pa je opozarjala tudi na nasprotovanje večjega dela stroke in nevladnih organizacij.

Novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport (FŠO), pa je po pojasnilu vlade namenjena zagotavljanju transparentnosti razdeljevanja javnega denarja za šport. Novela med drugim spreminja način izbora članov sveta FŠO ter združuje upravljanje sveta fundacije v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ).

DS je sicer veto podal zaradi bojazni, da želi vlada z novelo podržaviti šport. Opozicijski poslanci so podobno opozarjali na politizacijo športa in koncentriranje moči na resornem ministrstvu.