c S

Ustavno sodišče zavrglo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o poslancih, vložena že nova zahteva

20.07.2012 15:17 Ljubljana, 20. julija (STA) - Ustavno sodišče je zavrglo pobudi nekdanjih poslancev Franca Jurija in Francija Keka za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o poslancih. Ta predvideva skrajšanje časa za prejemanje nadomestila plače in znižanje tega nadomestila za nekdanje poslance. Zahtevo za oceno ustavnosti pa je ta teden že vložila tudi Pozitivna Slovenija.

Ustavno sodišče je namreč presodilo, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za oceno ustavnosti, saj zakon ne učinkuje neposredno. V takšnih primerih se namreč lahko pobuda vloži šele po izčrpanju pravnih sredstev zoper posamični akt, izdan na podlagi izpodbijanega predpisa, hkrati z ustavno pritožbo, navaja ustavno sodišče v obrazložitvi sklepa.

Ob tem navaja še, da iz listin, priloženih pobudi, pa tudi iz veljavnih zakonskih določb izhaja, da je za izvršitev izpodbijane določbe zakona treba izdati odločbe.

Državni zbor je novelo zakona o poslancih sprejel 15. junija, veljati pa bo začela 1. avgusta. Zakon skrajšuje dolžino prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov, podaljšanje za šest mesecev bo možno tudi do upokojitve. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov, ukinja se jim tudi regres.

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta, oziroma 12 mesecev za poslance, ki so opravljali funkcijo tri zaporedne mandate. Ravno ta določba je naletela na največ kritik, saj ji nekateri očitajo, da je zaradi retroaktivnega poseganja v pravice nekdanjih poslancev protiustavna. In to določbo sta izpodbijala tudi Juri in Kek.

Da bodo sprejeto novelo zato izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedalo nekaj nekdanjih poslancev, med prvimi pa sta to storila Juri in Kek, ki sta predlagala tudi zadržanje izvajanja sporne zakonske določbe. Pozitivna Slovenija pa je, kot so povedali za STA, v torek vložila že novo zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona, pod katero se je podpisalo 28 njihovih poslancev, ter poslanca Srečko Meh (SD) in Ivan Vogrin (nepovezani poslanec).

Nadomestilo sicer trenutno prejema še 36 nekdanjih poslancev, po zaključku mandata pa jih je za nadomestilo plače zaprosilo 52. Ob koncu prejšnjega mandata leta 2008 pa je denimo za nadomestilo zaprosilo 44 poslancev, 21 pa ga je prejemalo celo leto. Po zadnjih parlamentarnih volitvah se je sicer v parlamentu zamenjalo več poslancev kot v prejšnjih mandatih.