c S

DZ prestavil odločanje o fiskalnem pravilu in holdingu

20.07.2012 10:08 Ljubljana, 20. julija (STA) - Državni zbor je danes z 80 glasovi za in nobenim proti potrdil preložitev obravnave in odločanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, z 81 glasovi za in nobenim proti pa tudi preložitev obravnave in odločanja o predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu. S tem so poslanci izpolnili četrtkov dogovor vodij parlamentarnih strank.

Vodje parlamentarnih strank so se namreč na četrtkovem sestanku dogovorili, da bo DZ o predlogu zakona o vnosu fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo in ustanovitvi državnega holdinga znova razpravljal sredi septembra.

Posebna delovna skupina, v katero bodo predstavnike imenovale vse stranke, bo do takrat skušala najti najustreznejše rešitve. S tem se je Slovenija izognila tudi morebitni vladni krizi, saj je premier Janez Janša dopuščal možnost, da bo na glasovanje o fiskalnem pravilu vezal zaupnico vladi.

Do septembra naj bi tako skušale stranke uskladiti tudi novo rešitev za sanacijo bančnih bilanc v obliki posebne agencije ali sklada. Reševanje slabih terjatev bank v okviru državnega holdinga je namreč pri socialnih partnerjih vzbudilo številne pomisleke in strahove.

V primeru sprejetja na tokratni izredni seji je zakonu o Slovenskem državnem holdingu referendum grozil tako s strani Pozitivne Slovenije kot s strani sindikatov in upokojencev.