c S

DZ sprejel še novelo zakona o delu na črno

19.07.2012 08:14 Ljubljana, 18. julija (STA) - DZ je danes z 48 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki slovenski pravni red usklajuje z evropsko zakonodajo in zagotavlja zaščito oseb, ki delajo na črno. Poslanske skupine so stališča o predlogu zakona sicer predstavile že na redni julijski seji.

Poslanke in poslanci 11. julija niso glasovali o predlogu novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ker še ni minilo leto dni, odkar je DZ 12. julija lani razglasil rezultate referenduma, na katerem je junija lani med drugim padla novela zakona o delu na črno, ki jo je pripravila vlada Boruta Pahorja.

Novela zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki jo je vlada Janeza Janše v DZ poslala po skrajšanem postopku, sicer določa sankcije za kršitve obveznosti, delodajalcem pa nalaga obveznost, da pred morebitno sklenitvijo delovnega razmerja od državljana tretje države zahtevajo predložitev dokazila o zakonitem prebivanju v Sloveniji.

Novela zagotavlja zaščito oz. preprečevanje finančnega izkoriščanja oseb, ki delajo na črno. Delodajalec jim bo moral izplačati vsa morebitna še neporavnana plačila za opravljeno delo v višini najmanj minimalne plače za vsak mesec opravljenega dela.