c S

DZ sprejel novelo zakona o socialnem varstvu

19.07.2012 08:13 Ljubljana, 18. julija (STA) - Poslanke in poslanci so s 47 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o socialnem varstvu, ki socialnovarstvenim zavodom, ki izvajajo institucionalno varstvo, omogoča, da bodo za investicije lahko najemali posojila.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Patricia Čular je v predstavitvi predlagane dopolnitve zakona dejala, da se dodaja člen, po kateri bodo javni socialnovarstveni zavodi, ki izvajajo institucionalno varstvo, lahko za investicije najemali posojila.

"Želimo jim omogočiti izvedbo investicij, ki jih lahko izvajajo s pomočjo sredstev iz kohezijskega sklada," je dejala. "Zavodom omogočamo, da lahko samostojno najamejo kredit za izvedbo investicije," je poudarila.

Opozorila je, da o tem, ali gre zavod v investicijo ali ne, odloča svet zavoda.

Poslanske skupine koalicijskih strank so ob obravnavi predloga poudarjale, da bo možnost najemanja posojil za javne socialnovarstvene zavode prispevala k izboljšanju standardov v domovih. V SD pa so opozorili, da bo s stroškom posojila obremenjena cena za oskrbni dan v domovih.