c S

Sprejeta novela o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja

19.07.2012 08:15 Ljubljana, 18. julija (STA) - DZ je danes s 54 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, ki črta stransko kazen prepovedi udeležbe na razpisih na področju javnih naročil in ureja prepoved trgovanja s finančnimi instrumenti pravne osebe na organiziranem trgu.

Novela je potrebna zaradi uskladitve z novelama kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku, ki sta se začeli uporabljati 15. maja, in zaradi ugotovljenih določenih pomanjkljivosti obstoječega zakona.

Pri pripravi novele zakona so ugotovili, da izvršitev dveh stranskih kazni - prepovedi udeležbe na razpisih na področju javnega naročanja in prepovedi trgovanja s finančnimi instrumenti pravne osebe na organiziranem trgu, ki so ju v zakon vnesli leta 2008 - ni urejena. Sodišča zato teh stranskih kazni niso izrekala.

Novela črta prepoved udeležbe na razpisih na področju javnega naročanja, saj ta kazen ni skladna z obstoječo ureditvijo. Sankcije, ki preprečujejo, da se tisti, ki bi morali biti na t.i. črnih listah, prijavljajo na javne razpise, bi moral urejati zakon o javnem naročanju.