c S

DZ sprejel tudi noveli zakonov s področja kmetijstva

19.07.2012 08:11 Ljubljana, 18. julija (STA) - DZ je danes z 58 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, s katero želi vlada na novo urediti opravljanje strokovnih nalog za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov. Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o kmetijstvu. Zanjo je glasovalo 58 poslancev, proti ni bil nihče.

Vlada želi z novelo zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov na novo urediti opravljanje strokovnih nalog za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov, na način, da se opravljanje strokovnih nalog prenese na ministrstvo za kmetijstvo in okolje, posamezne strokovne naloge pa se lahko opravi tudi s pomočjo zunanjega izvajalca.

Predlagana sprememba je nujna zato, da se bo sam zakon o promociji lahko začel izvajati. Zakon je potreben za vzpostavitev konkurenčne sposobnosti slovenskih agroživilskih podjetij.

Novela zakona o kmetijstvu uvaja manjše spremembe zakona, ki pa bi odpravile administrativne ovire in znižale stroške. Ob izvajanju zakona se je namreč pojavilo nekaj področij, ki niso ustrezno urejena, predvsem v delu, ki ureja upravni postopek.

Ker so podatki upravičencev o transakcijskem računu upravičencev velikokrat zastareli, se bo to uredilo z vzpostavitvijo ustreznih zbirk podatkov. V sedanjih predpisih, ki urejajo vračilo subvencij, ni urejena možnost obročnega odplačevanja dolga, novela pa zajema tudi te rešitve.