c S

DZ sprejel tudi noveli zakonov s področja okolja

19.07.2012 08:10 Ljubljana, 18. julija (STA) - DZ je danes z 48 glasovi za in devetimi proti sprejel novelo zakona o vodah, s katero naj bi se uredila najbolj pereča vprašanja na področju vodovarstvenih območij. Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o varstvu okolja, ki se dotika veljavnosti okoljevarstvenih dovoljenj. Za je glasovalo 49 poslancev, proti jih je bilo devet.

Z novelo zakona o vodah se bodo uredila najbolj pereča vprašanja na področju vodovarstvenih območij, poenostavil se bo postopek podeljevanja vodnih pravic, uredila se bo poenostavitev prenosa vodnih pravic.

Novela zakona o vodah želi med drugim urediti vprašanja na področju vodovarstvenih območij ter poenostaviti postopke podeljevanja vodnih pravic in prenosa vodnih pravic ter urediti uveljavitev izjem od doseganja okoljskih ciljev v primeru javnega interesa.

Novela med drugim omogoča poenostavitev postopka podelitve vodnega dovoljenja za lastno oskrbo s pitno vodo in pridobivanje toplote v enostanovanjski stavbi za lastne potrebe. Gre tudi za ureditev opredelitve suhih zadrževalnikov, bistveno pa se bo tudi povečala pripravljenost v primeru nenadnega onesnaženja na morju.

Novela zakona o varstvu okolja podaljšuje veljavnost okoljevarstvenih dovoljenj s petih na deset let tudi za dejavnosti in naprave, ki ne potrebujejo IPPC dovoljenja.

Takšnih dejavnosti in naprav naj bi bilo približno 1150. Spreminja se tudi ureditev glede ostanka emisijskih kuponov iz rezerve za nove naprave iz državnega načrta razdelitve emisijskih kuponov za obdobje 2008-2012.

O njihovem razpolaganju bo odločala vlada glede na izpolnjevanje mednarodno sprejetih obveznosti glede znižanja emisij toplogrednih plinov v okviru kjotskega sporazuma in EU. Del ravnanja s komunalnimi odpadki se bo lahko urejal tudi v okviru proste gospodarske pobude, če to ne bo v nasprotju z zahtevami varstva okolja in zdravja ljudi.