c S

DZ sprejel novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence

19.07.2012 08:14 Ljubljana, 18. julija (STA) - DZ je danes z 48 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Novela naj bi omogočila lažje preoblikovanje UVK v agencijo za varstvo konkurence. Agencija bo imela direktorja in petčlanski svet agencije, ki ju bo na predlog vlade imenoval DZ, sedaj predvidene komisije za varstvo konkurence pa ne bo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je novelo predlagalo, ker da način in postopki, ki jih določa veljavni zakon, ne omogočajo zanesljivega prehoda iz Urada RS za varstvo konkurence (UVK) v agencijo.

Spremembe se nanašajo na organe agencije, njihovo imenovanje in pristojnosti. Po novem bo imela agencija petčlanski svet, katerega člane bo imenoval DZ na predlog vlade. Tudi direktorja bo imenoval DZ na predlog vlade, ne več neposredno vlada. Direktor bo po funkciji tudi predsednik sveta agencije.

S tem, da bo direktorja agencije imenoval in razreševal DZ, naj bi zagotovili čim večjo neodvisnost agencije od izvršilne veje oblasti.

Novela ohranja pristojnosti sveta agencije, med njimi sprejem splošnih aktov, letnega poročila in letnega programa dela agencije, po novem pa bo na predlog direktorja imenoval člane prekrškovnega senata za odločanje v vsaki posamezni zadevi.

Novela ukinja komisijo za varstvo konkurence. Njene naloge odločanja v upravnem postopku so prenesli na senat, ki ga bodo sestavljali vsi člani sveta, tudi direktor agencije.

Člani sveta bodo lahko tudi zaposleni v agenciji, pri čemer pa novela ne določa natančne sestave sveta po številu notranjih ali zunanjih članov.

Odločanje v prekrškovnem postopku se bo preneslo na prekrškovni senat, katerega člani bodo morali imeti opravljen izpit za vodenje in odločanje prekrškovnih postopkov. Ker bo lahko direktor v prekrškovnem senatu, bo ta izpit med pogoji za njegovo imenovanje.