c S

DZ sprejel zakonsko podlago za združitev STO, TIA in Japtija ter podpornih skladov

19.07.2012 08:09 Ljubljana, 18. julija (STA) - DZ je danes sprejel tri novele zakonov, v skladu s katerimi bo prišlo do združitve Japtija, STO in TIA v novo agencijo, sklada za podjetništvo in za regionalni razvoj pa se bo združilo v nov sklad.

DZ je novelo zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij sprejel z 49 glasovi za in dvema proti. Za sprejem novele zakona o spodbujanju razvoja turizma je glasovalo 53 poslancev, proti so bili trije. Novelo zakona o podpornem okolju za podjetništvo je podprlo 50 poslancev, proti je glasoval eden.

Javni sklad za podjetništvo ter javni sklad za regionalni razvoj in razvoj podeželja bodo preoblikovali v nov javni sklad, ki bo na eni strani pokrival področje podpore razvoja podjetij in podjetništva z zagotavljanjem virov financiranja, predvsem v obliki finančnega inženiringa, na drugi strani pa področje regionalnega razvoja in razvoja podeželja.

Poleg tega bodo združili Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), Javno agencijo za tehnologijo RS (TIA) in Slovensko turistično organizacijo (STO) v novo agencijo. S tem želijo povečati učinkovitost promocije gospodarstva in zagotoviti spodbujanje razvoja gospodarstva, posebej podjetništva, tehnološkega razvoja in inovativnosti.