c S

Zpiz bo moral po mnenju ustavnega sodišča za znižane pokojnine izdati upravne odločbe

17.07.2012 15:16 Ljubljana, 17. julija (STA) - Ustavno sodišče je po obravnavi ustavne pritožbe zoper dopis Zpiza o znižanju pokojnine na podlagi 143. člena varčevalnega zakona v sklepu zapisalo, da je Zpiz dolžan posamezniku za spremembo višine pokojnine izdati upravno odločbo. Zoper upravno odločbo pa bodo lahko posamezniki uporabili pravna sredstva, vključno s pobudo za oceno ustavnosti.

Ustavni sodniki so na seji 12. julija soglasno zavrgli ustavno pritožbo Gojka Varde iz Maribora zoper dopis Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ter pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, so danes sporočili s sodišča.

Pritožnik je z ustavno pritožbo izpodbijal dopis Zpiza, s katerim je bil obveščen, da se mu na podlagi varčevalnega zakona pokojnina zniža s 1. junijem. Zatrjeval je, da je dopis posegel v njegovo pravico do pokojnine, ne da bi pridobil odločbo v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku, so pojasnili v sklepu.

Ustavno sodišče je sicer ustavno pritožbo zavrglo, ker pri dopisu Zpiza ne gre za posamičen akt nosilca javnih pooblastil in ga zato ni mogoče izpodbijati z ustavno pritožbo. Ustavno sodišče pa v sklepu poudarja, da gre pri "usklajevanju pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov" iz drugega do petega odstavka 143. člena varčevalnega zakona za oblastno odločanje o pravicah, obveznostih ali pravnih koristih posameznika, kar pa je skladno z načelom pravne države in ob spoštovanju pravic iz 22. člena ustave do enakega varstva pravic v postopkih mogoče le na podlagi izdanega upravnega akta.

Zato mora pristojni organ ob ustavno skladni razlagi zakona na njegovi podlagi višino pokojnine določiti z upravno odločbo, čeprav zakon izdaje nove odločbe izrecno ne določa oziroma navedeno spremembo imenuje "usklajevanje pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov".

Skladno s tem je ustavno sodišče zavrglo tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti, saj izpodbijana določba ne učinkuje neposredno, ker mora pristojni organ drugačno določitev višine pokojnine za vsako konkretno osebo ugotoviti z upravno odločbo. Če izpodbijani predpis ne učinkuje neposredno, se lahko pobuda vloži šele po izčrpanju pravnih sredstev zoper posamični akt, izdan na podlagi izpodbijanega predpisa, hkrati z ustavno pritožbo, še piše v sklepu ustavnega sodišča.

Na Zpizu so pojasnili, da zavod sklep ustavnega sodišča preučuje, saj nikoli do zdaj ni izdal nikakršne odločbe o kakršnikoli uskladitvi, tudi negativni. Kot so navedli na Zpizu, po mnenju sodišča v primerih od 2. do 5. odstavka 143. člena zakona ne gre za "usklajevanje pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov", kot je to poimenoval zakonodajalec, temveč za poseg v pravice, ki terjajo izdajo odločbe.

Do danes je zavod nudil informacije o negativni uskladitvi približno 2900 upokojencem, ki so se osebno zglasili na območnih enotah in izpostavah Zpiza, več kot 7000 upokojencem pa so na zavodu nudili telefonske informacije. Po podatkih Zpiza je bilo vloženih tudi približno 5300 ugovorov.