c S

Reorganizacija javnih agencij: Spremembe v vsaj šestih agencijah

16.07.2012 07:38 Ljubljana, 15. julija (STA) - Vlada je v okviru reorganizacije državne uprave naročila ministrstvom, da pripravijo tudi reorganizacijo na področju javnih agencij, ki naj bi bila končana letos. Trenutno deluje 15 samostojnih javnih agencij, vsaj šest jih nameravajo reorganizirati, ena pa je v ustanavljanju, so za STA pojasnili na Ukomu.

Reorganizacija na področju agencij poteka v skladu s sklepi vlade, vsako ministrstvo v okviru svojih pristojnosti pripravlja zakonske spremembe in praviloma združena agencija ali organ, ki prevzame naloge, prevzame tudi zaposlene, so za STA pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Največ javnih agencij pod okriljem ministrstva za infrastrukturo in prostor

Največ javnih agencij deluje pod okriljem ministrstva za infrastrukturo in prostor, in sicer pet. To so Javna agencija za železniški promet RS, Javna agencija RS za varnost prometa, Javna agencija za energijo, Agencija za civilno letalstvo RS in Agencija za pošto in elektronske komunikacije.

Na ministrstvu še niso predstavili načrtov za racionalizacijo javnih agencij, za STA pa so zapisali, da bodo vse pristojnosti, naloge in javna pooblastila, ki jih imajo agencije, ob morebitnih statusnih spremembah ustrezno urejene v ministrstvu ali v organih v sestavi.

Iz gradiva urada vlade za komuniciranje (Ukom) pa je razvidno, da ministrstvo za infrastrukturo in prostor pripravlja novele štirih zakonov. Med drugim v novelah zakona o voznikih, zakona o motornih vozilih in zakona o cestah načrtujejo spremembe glede pristojnosti agencije za varnost prometa, v noveli zakona o letalstvu pa prenos nalog agencije za civilno letalstvo na organ v sestavi.

Pod okriljem ministrstva za finance delujejo štiri javne agencije, in sicer Agencija za javni nadzor nad revidiranjem, Agencija RS za javnopravne evidence in storitve, Agencija za zavarovalni nadzor in Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Na ministrstvu za finance so za STA pojasnili, da trenutno preučujejo možne modele glede združevanja nadzornikov finančnega sektorja, med katerimi sta tudi Agencija za zavarovalni nadzor in Agencija za trg vrednostnih papirjev. Pri združevanju nameravajo dati poudarek na doseganju sinergij, ki bi povečale učinkovitost izvajanja nadzora. Glede na to, da so različni modeli še v preučevanju, je po navedbah ministrstva še prezgodaj, da bi podali konkretno informacijo, katero agencijo bi lahko morebiti še priključili združenemu nadzorniku.

Na področju izobraževanja, znanosti in kulture ni predvideno združevanje agencij

Na področju pristojnosti ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport delujejo tri javne agencije. To so Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, Javna agencija za knjigo RS in Slovenski filmski center - javna agencija RS.

Predvidene spremembe v zvezi z organizacijo in poslovanjem javnih agencij izhajajo iz zakona za uravnoteženje javnih financ, ki za agencijo za knjigo in Slovenski filmski center narekuje spremembe v načinu financiranja. Od začetka veljavnosti zakona je proračunsko financiranje navedenih javnih agencij omejeno na sredstva za program, pri sredstvih za delovanje pa proračun lahko financira zgolj sredstva plač največ trem zaposlenim. Predvideni prihranek je pol milijona evrov letno za obe agenciji, so pojasnili na ministrstvu.

Kot so še pojasnili za STA, gre za omejitev, ki ohranja obstoj samostojnih javnih agencij, ki s programskimi sredstvi suvereno razpolagajo v okviru zakonskih določil. Hkrati pa proračun za njihovo delovanje po navedbah ministrstva nameni enako količino sredstev, kot bi bila za to namenjena v primeru prenosa nalog na ministrstvo in ki po mnenju zakonodajalca zadoščajo za izvajanje javne službe v tem delu.

Na področju Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS v tem trenutku ne načrtujejo nobenih sprememb. Morebitne prilagoditve, ki jih zahteva koalicijska pogodba, pa se bodo po navedbah ministrstva reševale v okviru organov in pravilnikov agencije.