c S

Ministrstvo in notarska zbornica še usklajujeta prenovo notarskih tarif

09.07.2012 08:14 Ljubljana, 06. julija (STA) - Ministrstvo za pravosodje in javno upravo ter Notarska zbornica Slovenija še usklajujeta možne spremembe notarske tarife, konkretnih predlogov pa ne razkrivata ne ena ne druga stran. Kot so za STA pojasnili na omenjenem ministrstvu, bo osnutek sprememb javnosti predstavljen po končanih usklajevanjih z zbornico.

Na omenjenem ministrstvu si, kot pojasnjujejo, prizadevajo, da bi do predvidenih znižanj notarskih tarif prišlo čim prej, saj je v času gospodarske in finančne krize tudi znižanje notarskih tarif "eden izmed potrebnih ukrepov, ki bodo zajeli notarje kot nosilce javne službe, ki morajo tako kot ostali nosilci javnih pooblastil nositi del odgovornosti".

Pogovori o znižanju notarskih tarif so sicer stekli že aprila, ko se je minister Senko Pličanič sestal s predsednico Notarske zbornice Slovenije Marjano Tičar Bešter in jo med drugim pozval, naj zbornica pripravi svoj predlog prenove notarskih tarif. Notarska zbornica je predlog pripravila in ga konec maja posredovala ministrstvu, kjer pa ga še preučujejo. Po proučitvi nameravajo pripraviti osnutek sprememb notarskih tarif, ga posredovali v usklajevanje notarski zbornici, nato pa ga predstavili javnosti, so pojasnili.

Predsednica notarske zbornice za STA podrobnosti o predlogu, ki ga je zbornica poslala ministrstvu, ne želi razkriti, prav tako ne komentirati, saj usklajevanja o njem, kot pravi, še potekajo. Dodaja pa, da predlog upošteva obseg sedanjih pooblastil, ki jih imajo notarji.

Vlada je v četrtek v DZ poslala tudi novelo zakona o splošnem upravnem postopku, s katero bi overitve lastnoročnih podpisov in kopij v celoti pravno izenačili z overitvami pred notarji, čemur pa notarska zbornica nasprotuje. Kot je za STA ponovila Tičar Bešterjeva novela zanje ni sprejemljiva, saj bi se z njo položaj notarjev bistveno spremenil, med drugim pa bi vodil tudi k zapiranju notarskih pisarn. Podatka o tem, koliko dohodka bi s spremembami izgubili notarji, pa predsednica zbornice ne navaja.

Po znižanju notarski tarif sicer ministrstvo predvideva še znižanje odvetniških tarif. Kot je na novinarski konferenci v torek povedal minister Senko Pličanič, se namerava še pred poletnimi počitnicami v ta namen srečati s predsednikom Odvetniške zbornice Slovenije Romanom Završkom. Glede notarskih tarif pa je izrazil prepričanje, da bo dogovor o njihovi prenovi dosežen že pred poletnimi počitnicami.