c S

Vlada danes o novem instrumentu zoper plačilno nedisciplino

05.07.2012 08:12 Ljubljana, 05. julija (STA) - Vlada namerava danes državnemu zboru v sprejem po nujnem postopku poslati predlog novele zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, s katero se bo uvedel nov instrument v boju zoper plačilno nedisciplino. Gre za izvršnico - abstrakten vrednostni papir, s katerim se dolžnik zaveže plačati določen znesek. Tako naj bi pospešili poplačilo dolgov.

Predlog novele zakona o preprečevanju zamud pri plačilih je eden izmed konec maja sprejetega paketa zakonov, v katerega je vlada vključila 75 različnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti.

Z izvršnico bo upnik prišel do svoje terjatve mimo pravosodja, je tedaj pojasnil gospodarski minister Radovan Žerjav. A da bo dolžnik vseeno užival primerno raven varnosti in zaščite pred zlorabami izvršnice, je v predlog novele zakona vgrajena določba, po kateri izvršnica nima pravnih učinkov, če ni vpisana v register pri Agenciji za javnopravne evidence in storitve. Ko bo plačana, se bo iz registra izbrisala.

Med ostalimi predlaganimi novostmi so še odprava dosedanje ureditve, po kateri so plačilni roki nad 120 dni prepovedani, na novo pa se določa najmanjši znesek, ki mora biti vpisan v obvezni večstranski pobot, in sicer v višini 250 evrov. Povezanim družbam se v pobot ne bo treba prijavljati, saj gre za obveznosti, ki ne ogrožajo plačilne discipline.

V paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva sodijo tudi spremembe zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Te določajo, da bo naloge promocije namesto izvajalca, ki bi ga izbrali na javnem razpisu, prevzelo ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Poleg tega ima vlada danes na dnevnem redu še predlog novele zakona o dohodnini, s katero se bo prehodno obdobje za ugodnejšo davčno obravnavo kmetijskih subvencij podaljšalo še na leto 2013.