c S

Pličanič in Tratar na srečanju tudi o kadrovskih težavah pravobranilstva

04.07.2012 07:00 Ljubljana, 03. julija (STA) - Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič se je danes srečal z generalnim državnim pravobranilcem Boštjanom Tratarjem. Tratar je predstavil poročilo o delu za leto 2011, ki ga bo v sredo obravnaval državni zbor, ter izpostavil težave pravobranilstva na kadrovskem področju, so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Pličanič in Tratar sta govorila tudi o povečevanju števila zadev, ki jih na državnem pravobranilstvu prejemajo v obravnavo, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Na pravobranilstvu trenutno kljub kadrovski podhranjenosti še tekoče obvladujejo pripadajoče zadeve, vendar zaradi naraščanja njihovega števila v prihodnje pričakujejo težave, so zapisali na ministrstvu. Dodali so, da se je obseg dela zelo povečal na področjih, povezanih z gospodarsko situacijo v državi, na primer na področju insolventnosti in prisilnega prenehanja, kjer je bilo lani za 80 odstotkov več zadev kot leta 2010.

Kot so zapisali na ministrstvu, so večji obseg dela opazili tudi na področju izvršbe in zavarovanja ter na področju delovnopravnih sporov. Na pravobranilstvu so opozorili, da bo največ sprememb in prilagajanja potrebnih na področju zastopanja pred mednarodnimi sodišči, saj postajajo zadeve vse bolj raznolike, kompleksne in pravno zahtevne. Dodali so še, da je bilo pravobranilstvu s proračunom za leto 2011 namenjeno več kot milijon evrov manj sredstev kot s proračunom za leto 2010.

Na ministrstvu so zapisali še, da si bodo v okviru svojih pristojnosti tudi v bodoče v sodelovanju s pravobranilstvom prizadevali najti primerne rešitve omenjene problematike. Pličanič in Tratar pa sta se dogovorila, da bosta skušala vzpostaviti redna srečanja.