c S

Notarska zbornica ostro proti noveli o splošnem upravnem postopku

02.07.2012 14:58 Ljubljana, 02. julija (STA) - Notarska zbornica Slovenije ostro nasprotuje predlogu novele zakona o splošnem upravnem postopku, saj krši načelo ločenosti sodne in izvršne veje oblasti, so sporočili iz zbornice. Vlada je namreč pripravila novelo, s katero odpravlja dosedanjo omejitev veljavnosti upravnih overitev lastnoročnih podpisov in kopij.

Kot je navedeno v vladnem gradivu, je cilj novele zakona učinkovitejši upravni postopek, ki bo omogočil ustreznejše varstvo javnega in zasebnega interesa. Predlog zato med drugim določa procesno obveznost organa oz. uradne osebe, pristojne za sprejem vlog, da na zahtevo stranke izpolni obrazec vloge.

Obenem pa novela po navedbah vlade želi strankam dodatno približati storitve in razširiti veljavnosti overitev, ki jih izvajajo upravne enote. Predlog zato predvideva odpravo dosedanje omejitve veljavnosti upravnih overitev lastnoročnih podpisov in kopij, ki je bila normativno izenačena z notarsko le v upravnih postopkih oziroma postopkih pred upravnimi organi.

Če s področnimi zakoni zaradi specifik konkretnih življenjskih situacij ne bo določeno drugače, bo overitev, ki jo bo opravila upravna enota, imela enako pravno veljavo kot notarska overitev. Kot je še navedeno v vladnem gradivu, to za uporabnike storitve pomeni lažjo dosegljivost in cenovno ugodnejšo alternativo enaki notarski storitvi.

Z navedeno rešitvijo pa se ne strinjajo v Notarski zbornici Slovenije. Prepričani so, da bi predlagana sprememba zakona povzročila "občutno znižanje kakovosti storitev, še posebej zagotavljanja kakovosti javnih listin". Kot je predsednica zbornice Marjana Tičar Bešter zapisala v pismu ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču, bi to pomenilo zmanjšanje pravne varnosti in povečanje števila sporov, sodnih postopkov in zavrnilnih sklepov v sodnih postopkih.

S predlagano rešitvijo se po njenem mnenju močno posega na področje civilnega prava in zagotavljanja varstva zasebne lastnine, kar zagotovo ne sodi med upravne postopke, je zapisala predsednica zbornice. "Za upravne overitve je pristojna izvršilna veja oblasti, za notarske overitve pa sodna veja. S predlagano spremembo bo kršeno načelo ločenosti obeh vej oblasti, kar je v nasprotju s temelji demokratične ureditve," je opozorila.

Vladi Tičar Bešterjeva svetuje, naj pripravi takšne spremembe zakonodaje, da bodo vse pogodbe, katerih predmet je prenos lastninske ali prenos oziroma ustanovitev drugih stvarnih pravic na nepremičninah, sestavljali "izključno za to usposobljeni pravni strokovnjaki, to pa so notarji in odvetniki".