c S

Protikorupcijska komisija kritična do spreminjanja zakonodaje s področja prostora in okolja

28.06.2012 08:08 Ljubljana, 27. junija (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije je opozorila, da bi morale biti spremembe zakonov s področja prostora in okolja, ki jih je danes potrdila vlada, sprejete bolj pregledno, z učinkovitejšim medresorskim usklajevanjem in omogočanjem javne razprave.

Protikorupcijska komisija je sicer mnenje glede neustreznosti spreminjanja zakonov o vodah, o varstvu okolja, o graditvi objektov, o prostorskem načrtovanju in o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor v luči pomanjkanja transparentnosti in (ne)obvladovanja korupcijskih tveganj sprejela v torek, torej pred današnjim sprejemom predlogom zakonov na vladi.

Kot poudarjajo v komisiji, so spremembe zakonodaje s področja urejanja prostora in okolja potrebne, v delih celo nujne, ker so obstoječe rešitve pomanjkljive z več vidikov - tako z vidika zaščite javnega interesa, odprave birokratskih ovir, jasnosti in preglednosti normative kot z vidika odpravljanja korupcijskih tveganj.

Toda pri tem v komisiji opozarjajo, da morajo biti te spremembe domišljene, predvsem pa sprejete na transparenten način, tako v smislu medresorskega usklajevanja kot omogočanja javne razprave. "Dejstvo je, da je priprava navedenih zakonov in predviden postopek sprejema (skrajšani ali nujni postopek) te postulate kršil," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Komisija v svojih postopkih ugotavlja, da gre pri regulaciji okolja in prostora (tako na državni, še posebej pa na lokalni ravni) za korupcijsko izrazito izpostavljeno področje, na katerem deluje veliko zasebnih interesov in lobijev. Hkrati pa gre pri okolju in prostoru za problematiko, pri kateri je prisoten izrazit javni interes.

"Dolžnost države je, da ta tveganja obvladuje in zavaruje javni interes. Z načinom in pristopom k spremembi omenjenih zakonov ta dolžnost po mnenju komisije ni izpolnjena, obenem pa tako ravnanje med drugim tudi ni v duhu zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki od vseh državnih organov in nosilcev javnih funkcij zahteva zavzemanje za krepitev transparentnosti, vladavine prava ter odpravljanja tveganj za nasprotje interesov in korupcijo," navajajo v komisiji.

Komisija za preprečevanje korupcije meni, da bi bilo primerno in nujno, da se predlogi zakonov zadržijo, dajo v javno razpravo, postavijo jasni roki in pripravijo vsebinske utemeljitve posameznih rešitev. Glede na to, da je vlada danes predloge zakonov sprejela in jih v DZ posredovala v obravnavo po nujnem postopku oz. v primeru novele zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor po skrajšanem, je za to verjetno prepozno.