c S

Z drugo fazo projekta zvočnega snemanja na sodiščih omogočen dostop preko spleta

26.06.2012 16:01 Ljubljana, 26. junija (STA) - Nov sistem zvočnega snemanja narokov in glavnih obravnav trenutno uporablja osem slovenskih sodišč, sodniki pa do zdaj niso imeli negativnih pripomb, so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo, kjer so pripravili poročilo o drugi fazi uvedbe omenjenega sistema. Ta omogoča dostop do posnetkov tudi preko spletne strani.

Sistem za zvočno snemanje narokov in glavnih obravnav je ministrstvo na vsa slovenska sodišča namestilo oktobra 2010, junija letos pa je bila z novim sistemom nadgrajena še zadnja razpravna dvorana na sodiščih, ki spadajo v območje višjega sodišča v Kopru, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da bodo naslednja okrožja nadgrajevali postopno.

Kot so zapisali na ministrstvu, so zaradi povečanega elektronskega poslovanja s sodišči želeli omogočiti dostop do zvočnih posnetkov v elektronski obliki tudi iz pisarn odvetnikov, tožilcev, pravobranilcev ter dostop od doma vsem, ki jim sodnik to dovoli in omogoči. S tem so se želeli izogniti prepisom posnetkov, so pojasnili na pravosodnem ministrstvu in dodali, da bodo zvočni posnetki preko spletne strani na voljo naslednji dan.

Obstoječi sistem snemanja je ministrstvo opremilo z digitalnim podpisom sodnika, ki obravnavo zvočno snema, ter s sistemom sledljivosti vseh dostopov do posnetkov. Za preverjanje identifikacije uporabljajo kvalificirano digitalno potrdilo vsakega uporabnika, tudi sodnikov in zapisnikaric, so zapisali na ministrstvu.

Izdelava prepisov posnetkov zaradi novega sistema sedaj ni več potrebna, razen če sodnik ne oceni drugače. Kot so pojasnili na ministrstvu, to posledično pomeni pospešitev sodnih postopkov. Dodali so še, da so v pripravi tudi notranja pravila za zajem dokumentarnega gradiva v digitalni obliki za okrajno sodišče v Ljubljani, ki bodo vzorčna in jih bodo nato uporabili na vseh ostalih sodiščih v Sloveniji.